Kultura
DIRIGENT I GLAZBENIK, ROĐENI PAKRAČANIN

Spomen-ploča u čast velikog maestra Milana Horvata
Objavljeno 23. siječnja, 2020.
Pakrac


Maestro Milan Horvat 60 je godina radio kao dirigent Zagrebačke filharmonije, a osim glazbene karijere u Hrvatskoj, ostvario je i zapaženu karijeru u inozemstvu. Radio je kao dirigent Irskoga radija u Dublinu, Simfonijskoga orkestra Austrijskoga radija u Beču, bio je profesor dirigiranja u Visokoj glazbenoj školi u Grazu i počasni dirigent Komornoga orkestra Lausanne te stalni gost dirigent i počasni član Slovenske filharmonije.


Njemu u čast u Pakracu će u ponedjeljak, 27. siječnja, u njegovoj rodnoj kući u Ulici braće Radića na kućnom broju 6, biti otkrivena spomen-ploča.


Maestro Horvat rođen je u Pakracu 28. srpnja 1919., a preminuo u Innsbrucku 1. siječnja 2014. Tijekom svoje bogate glazbene karijere dobio je i brojne međunarodne i domaće nagrade; Nagradu "Milka Trnina" 1958., Nagradu "Vladimir Nazor" 1961., nagradu Grada Zagreba 1999., te diskografsku nagradu Porin za životno djelo 2005.


Grad Pakrac i Osnovna glazbena škola Pakrac, koji su inicirali i organizirali postavljanje ove spomen-ploče, ističu da su ponosni na činjenicu da je glazbenik ovakvoga profila rođen upravo u Pakracu, pa mu na ovaj simboličan način žele odati počast i zahvaliti na prinosu i naslijeđu koje je ostavio hrvatskoj glazbi i Pakracu, kao rodnomu gradu.
Nakon otkrivanja spomen-ploče, u koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole Pakrac s početkom u 17 sati koncert će održati Kvartet trombona Zagrebačke filharmonije i učenici Osnovne glazbene škole Pakrac. N.Vek.
PAKRAČANIN
Svečano otkrivanje spomen-ploče maestru Milanu Horvatu, rođenom Pakračaninu, jednom od najistaknutijih hrvatskih glazbenika najavljeno je za 15.30 sati, a otkrit će ju - u njegovu rodnom gradu - maestrova supruga Nevenka Horvat i Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca, u pratnji Mirka Bocha, ravnatelja Zagrebačke filharmonije.
Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike