Novosti
SVJETSKI GOSPODARSKI FORUM

Plenković: Dinamizirati odnose naših susjeda s Europskom unijom
Objavljeno 21. siječnja, 2020.
Sastanak u Davosu okuplja svjetsku političku i gospodarsku elitu koja razmjenjuje mišljenja o aktualnim globalnim izazovima

Hrvatski premijer Andrej Plenković u sklopu godišnjeg samita Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu, zajedno s brojnim čelnicima zemalja srednje i istočne Europe, sudjelovao je na dva panela na teme "Diplomatski dijalog o zapadnom Balkanu", i "Generiranje rasta u srednjoj i istočnoj Europi" te održao niz bilateralnih sastanaka.

Fokus na jugoistok
"Nastojim kalibrirati očekivanja svih susjednih zemalja u ovoj godini od hrvatskoga predsjedanja EU-om, jer, realno govoreći, dobro je da Hrvatska stavlja fokus na države jugoistoka Europe uz ovoliko drugih važnih tema", rekao je Plenković hrvatskim novinarima. "Da je netko drugi sada predsjedajući, sumnjam da bi ta tema bila aktualna. Dakle, imate i završetak Brexita, nove ugovorne odnose s Ujedinjenom Kraljevinom, sedmogodišnji proračun koji se treba usvojiti, konferenciju o budućnosti Europe, veliki paket zelenoga plana", istaknuo je hrvatski premijer.

Plenković je dodao da je WEF odlična prilika za razgovor sa šefovima država i vlada, čelnicima međunarodnih organizacija i financijskih institucija te "velikih kompanija koje su zainteresirane za suradnju". Za vrijeme predsjedanja važno je "dinamizirati odnose nama susjednih zemalja s Europskom unijom". "Dosta su velika očekivanja od zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju. To je prigoda za, nadam se, deblokadu ove situacije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, da napravimo korak dalje i praktički u Zagrebu zacrtamo buduće odnose u sljedećem desetljeću sa svim državama u našem susjedstvu", rekao je.

Govoreći o gospodarskom rastu u srednjoj i istočnoj Europi te podršci proširenju EU-a na jugoistok Europe, Plenković je naglasio da Hrvatska "s aspekta članice koja je koristila samo jednu financijsku perspektivu, razumije koliko je važna kohezijska politika kao jedan od instrumenata ulaganja i ravnomjernog regionalnog razvoja". "Isto tako, važna je za jačanje tržišta rada, tržišta kapitala i svega onoga što kreira pouzdan, predvidljiv pravni okvir za veća ulaganja, a time i nova radna mjesta, veći gospodarski rast i bolji standard svih ljudi u srednjoj i istočnoj Europi", rekao je. "To su bile ključne poruke", dodao je.

Hrvatski premijer također se osvrnuo na opće naglaske s ovogodišnjeg Davosa, ocijenivši pozitivnim novi pristup WEF-a, a to je "svojevrsni kapitalizam dionika". "Riječ je o društveno odgovornom gledanju na kapitalizam, na aktere u globalnom tržištu koji moraju imati osjećaj i za socijalne elemente i za klimatske promjene, što je jedna važna poruka, i, zapravo, na tragu onoga što se radi na razini UN-a i onoga što se radi na razini EU-a", rekao je Plenković.

Važni susreti
Sastanak u Davosu i ove godine okuplja pripadnike svjetske političke i gospodarske elite koji u idiličnom alpskom okruženju razmjenjuju mišljenja o najaktualnijim globalnim izazovima. Ovogodišnji jubilarni, 50. sastanak WEF-a, ugostio je niz uglednih državnika, gospodarstvenika, aktivista i znanstvenika. Između ostalih, sudjeluju američki predsjednik Donald Trump, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, i mlada švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg.

Sudionici WEF-a, koji traje do petka, razgovaraju o borbi protiv klimatskih promjena, usporavanju globalnog gospodarskog rasta, trgovinskim ratovima te geopolitičkim napetostima na Bliskom istoku, u istočnoj Aziji i na sjeveru Afrike. Ovogodišnji WEF okuplja više od 3000 sudionika iz više od 120 zemalja svijeta, među kojima su 53 čelnika država ili vlada te predsjednici uprava osam od deset najvrednijih kompanija na svijetu. U utorak je tako bio predviđen i susret hrvatskog premijera s predsjednikom uprave Applea Timom Cookom, a u srijedu s predsjednicom Uprave tvrtke Booking.com Gillian Tans.

Hina/D.Pav.
TRUMP ODBACIO UPOZORENJA AKTIVISTA
Uspješnost američkog gospodarstva pod sadašnjom vladom model je koji svijet treba slijediti, rekao je u utorak američki predsjednik Donald Trump u Davosu, i odbacio upozorenja ekoloških aktivista koje je nazvao “vječnim prorocima katastrofe”. Trump je u govoru pred čelnicima država i korporacija preuzeo zasluge za deregulaciju američkog gospodarstva, postizanje trgovinskih sporazuma i stvaranja poslovnih prilika za obične radnike i njihove obitelji. Nobelom nagrađen ekonomist Joseph Stiglitz ocijenio je da je Trump svojim govorom lažno prikazao stanje američke ekonomije. Kritizirao je Trumpa i jer se u govoru nije osvrnuo na pitanje klimatskih promjena.
SUSRET S VUČIĆEM
Hrvatski premijer održao je u Davosu bilateralne sastanke sa slovenskim premijerom Marjanom Šarecom i predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, a nakratko je porazgovarao i sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, koji je za beogradske medije njihov razgovor ocijenio kao “otvoren i prijatan”.
Hrvatski premijer imao je organiziran i susret s predsjednikom uprave Applea