Novosti
STIŽE NOVAC ZA MILANOVIĆA, GRABAR-KITAROVIĆ I ŠKORU

Država nadoknađuje s 3,1 milijun izborne troškove troje kandidata
Objavljeno 21. siječnja, 2020.

Ukupno 3,1 milijun kuna mogla bi izdvojiti država iz svog proračuna za naknadu troškova izborne promidžbe za troje, od ukupno 11 predsjedničkih kandidata, Zorana Milanovića (SDP), Kolinde Grabar-Kitarović (HDZ), i Miroslava Škore (nezavisni).


Za oba izborna kruga Milanoviću bi mogla uplatiti 1, 2 milijuna kuna naknade, Grabar-Kitarović 1.080.000 kuna, a Škori za troškove prvog izbornog kruga 827.000 kuna naknade.


Ne bude li Državno izborno povjerenstvo (DIP) tijekom svog nadzora imalo prigovora na njihove financije, spomenuta bi im sredstva na račune mogla "sjesti" sredinom ožujka.


Prema Vladinoj odluci, pravo na naknadu izbornih troškova u prvom krugu predsjedničkih izbora imaju kandidati koji osvoje deset i više posto glasova, a to je troje navedenih, od ukupno 11 kandidata koliko ih se natjecalo. Kandidatu koji osvoji najviše glasova, u ovom slučaju Milanoviću, pripada milijun kuna naknade, ostalim kandidatima koji su dobili više od deset posto glasova pripada iznos razmjeran broju dobivenih glasova, podsjetili su u utorak iz DIP-a. Taj se iznos računa prema formuli u kojoj se milijun kuna dijeli s brojem glasova pobjednika, a potom cijena jednoga glasa množi s brojem glasova ostalih kandidata.


S obzirom na to da je Milanović u prvom krugu dobio 562.783 glasova jedan glas "vrijedi" 1,77 kuna, pa kad se taj iznos pomnoži s brojem glasova koje su dobili Grabar-Kitarović (507.628) i Škoro (465.704), na njihove bi račune država trebala uplatiti 902.000, odnosno 827.500 kuna.


Milanoviću i Grabar-Kitarović, koji su ušli u drugi izborni krug, iznos iz prvog kruga povećava se za petinu, pa bi Milanović u konačnici trebao dobiti 1, 2 milijuna, a Grabar-Kitarović 1.080.000 kuna naknade.


Tim će iznosima, sasvim sigurno, moći pokriti dio izbornih troškova, a u kojem postotku, ovoga je trenutka to teško precizirati. To bi se pobliže trebalo znati početkom veljače, odnosno nakon što DIP-u dostave završna financijska izvješća o promidžbi, rok za to im je zaključno do 4. veljače.
Za devet predsjedničkih kandidata koji nisu ušli u drugi krug rok za dostavu financijskih izvješća DIP-u istekao je u ponedjeljak u ponoć.H
Za oba izborna kruga država bi Zoranu Milanoviću mogla uplatiti 1,2 milijuna kuna naknade
Možda ste propustili...

SUĐENJE VARGI I CURIĆU: SVJEDOCI NISU DOŠLI

Bivšeg će načelnika privesti, a Karamarko ima visok tlak

NABAVA BORBENIH ZRAKOPLOVA

SAD u Zagrebu predstavlja F-16