Regija
PODUZETNIČKI INKUBATOR POLET BELIŠĆE

Mjesto gdje se uvijek traži prostor više
Objavljeno 22. siječnja, 2020.
Od devet lokala pet su za proizvodne i četiri za uslužne djelatnosti novim poduzetnicima od 1. do 3. godine poslovanja
BELIŠĆE - Kao i godinu prije, i 2019. uspješno smo završili sa sto posto popunjenih kapaciteta u Inkubatoru, a veliko zanimanje za dodatnim proizvodnim prostorima snažan nam je poticaj za gradnjom još jednog novog poduzetničkog inkubatora namijenjenog prije svega proizvodnim djelatnostima. Za njega je već izrađena projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola, a projekt gradnje novog proizvodno poduzetničkog inkubatora ima za cilj prije svega gradnju poduzetničko poslovne infrastrukture koja će omogućiti poduzetnicima na području grada Belišća jači i brži rast i razvoj vlastitih proizvodnih kapaciteta - kazala je, rezimirajući rezultate u 2019. godini, direktorica Poduzetničkog inkubatora Polet Belišće Karolina Štefan Bugarinović.

Brojne subvencije

Belišćanski Poduzetnički inkubator posjeduje devet poslovnih prostora od kojih su pet za proizvodne, a četiri za uslužne djelatnosti koji su prema iznimno povoljnim uvjetima na raspolaganju poduzetnicima početnicima od prve do treće godine poslovanja.


- Uz subvencionirani zakup prostora Polet svojim stanarima osigurava i druge subvencije, kao što su besplatno korištenje prostora sa zajedničkom infrastrukturom, savjetodavne usluge u vezi s poslovanjem i upravljanjem te oslobađanje plaćanja svih troškova komunalnih usluga, grijanja, ali i troškova električne energije dobivene putem solarne elektrane, čija je ukupna vrijednost gradnje iznosila 442.675 kuna - naglašava direktorica, rekavši kako su trenutačni stanari Tepeš - bravarski obrt, Dado Safety team - uslužni obrt, Phoenix restoration - obrt za proizvodnju električnih aparata, Protostar Labs d.o.o. - za proizvodnju računala i periferne opreme, Centurion d.o.o. - za inženjerstvo i proizvodnju strojeva, Best it - obrt za računalne usluge, Lokalna razvojna agencija Grada Belišća d.o.o., Benalex j.d.o.o. za savjetovanje i računovodstvo te Taxi Panda j.d.o.o. za prijevoz, usluge i trgovinu.


U sklopu projekta R-SOL-E sufinanciranog u sklopu programa Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija 2014.-2020., ukupne vrijednosti 1.010.153,61 eura, postavljena je i solarna punionica za električne automobile ispred inkubatora. Potencijalnim poduzetnicima i poduzetnicima s područja Belišća tijekom godine dostupne su bile sve potrebne savjetodavne usluge te se i na taj način izravno utjecalo na jačanje njihovih poduzetničkih kompetencija, a podizanjem razine znanja i vještina oni postaju i konkurentniji na tržištu.
Pomoć poduzetnicima

- U 2019. godini održane su i edukacije za nezaposlene, potencijalne i postojeće poduzetnike gdje su predstavljene mjere HZZ-a za samozapošljavanje i zapošljavanje, aktualni natječaji za poduzetnike, a pružane su i razne usluge savjetovanja iz područja računovodstva i financija - sumirala je čelnica Poleta.


Valja podsjetiti da je Poduzetnički inkubator Polet s radom počeo 1. siječnja 2014. godine na temelju Odluke Gradskog vijeća Belišća. Ova poduzetničko potporna institucija, koja je u isključivom vlasništvu Grada Belišća, osnovana je radi unaprjeđenja poduzetničke infrastrukture, pokretanja gospodarskog razvoja, stvaranja pozitivne klime za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, jačanja konkurentnosti i povećanja zaposlenosti. Također, Polet je pokrenut i kako bi bio pomoć i podrška malim poduzetnicima u njihovom razvoju omogućavanjem dostupnosti poslovnih usluga i resursa, uključujući radne poslovne prostore prema povoljnijim uvjetima.
Ovaj objekt, koji je dio infrastrukture rane industrijske faze Belišća, preuređen je sredstvima Ministarstva poduzetništva i obrta, Grada Belišća i Osječko-baranjske županije, a njegova obnova zajedno s projektnom dokumentacijom i opremanjem iznosila je 2.959.391 kuna.


Lidija Aničić
OSLOBOĐENI PLAĆANJA ZAKUPA
Poduzetnici početnici u Poletu koji se bave proizvodnim djelatnostima u prvoj godini zakupa poslovnog prostora oslobođeni su plaćanja zakupa u 100-postotnom iznosu, u drugoj godini zakupa plaćaju 25 posto ugovorene zakupnine, dok u trećoj godini plaćaju 50 posto ugovorene zakupnine. Novi poduzetnici koji se bave uslužnim djelatnostima u prvoj godini zakup poslovnog prostora plaćaju u 25-postotnom iznosu ugovorene zakupnine, u drugoj godini plaćaju 50 posto, i u trećoj godini poslovanja 75 posto.
Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike