Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Državna jamstva podigla cijenu dionice Đure Đakovića
Objavljeno 21. siječnja, 2020.
Državno jamstvo Đuri Đaković grupi služi kao osiguranje za vraćanje kredita za deblokadu računa i isplatu zaostalih plaća

Prošlog tjedna nastavio se val optimizma ulagača na domaćem tržištu koji traje od početka godine. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 63,2 milijuna kuna, od čega se dionicama ostvarilo 44 milijuna i obveznicama 19,2 milijuna kuna.Početkom tjedna nastavio se rast dionica na Zagrebačkoj burzi iz prethodnog razdoblja. Rast dionica podignuo je vrijednost indeksa Crobex u ponedjeljak za 0,3 posto, na 2043 boda, uz ostvarenih 8,5 milijuna kuna prometa. Utorak je donio daljnji rast dionica uz ostvarenih 10,2 milijuna kuna prometa i podizanje indeksa Crobex za 0,4 posto, na 2052 boda. U srijedu su cijene dionica smanjene, što je spustilo indeks Crobex na 2048 bodova (pad za 0,2 posto). Četvrtak je donio rast dionica na globalnom tržištu nakon što je u srijedu u Washingtonu potpisana prva faza sporazuma o trgovini i carinama između SAD-a i Kine. Potpisom je uklonjen pritisak i neizvjesnost koja je 18 mjeseci opterećivala svjetsko gospodarstvo. Nakon potpisa sporazuma indeksi većine svjetskih burzi dostignuli su najviše vrijednosti. Za razliku od svjetskih burzi, na Zagrebačkoj burzi u četvrtak cijene dionica smanjene su tako da je indeks Crobex na kraju dana spušten na 2042 boda (pad za 0,3 posto). Vrijednost Crobexa dohvatila je u petak 2049 bodova. To je za 13 bodova ili 0,64 posto više nego na početku tjedna. Od šesnaest dionica u sastavu indeksa Crobex devet je zabilježilo rast i pet pad cijene, dok su se vrijednosnice Maistre i Optime Telekoma zadržale na početnoj tjednoj razini. Povećanjem cijene izdvojila se dionica Đure Đaković grupe nakon što je Vlada RH na sjednici donijela odluku o izdavanju jamstva od 300 milijuna kuna.

Tržišne cijene
Državno jamstvo služit će kao osiguranje za vraćanje kredita u iznosu od 150 milijuna kuna za deblokadu računa i isplatu zaostalih plaća. Preostalih 150 milijuna kuna iskoristit će kasnije, kada Europska komisija odobri plan restrukturiranja, za osiguranje potrebnih obrtnih sredstava. Rizici povezani s restrukturiranjem tvrtke i ubrzani izlazak iz vlasničke strukture fonda PBZ/CO OMF B-kategorije predstavljaju pritisak na cijenu dionice Đure Đaković grupe. Povećanu tjednu tržišnu cijenu zabilježile su dionice Zagrebačke banke-ZABA-e (rast za 2,2 posto) te Arene Hospitality group (rast za 2,2 posto), AD-a Plastik (rast za 1,6 posto), Atlantic grupe (rast za 1,5 posto) i Končar elektroindustrije – KOEI (rast za 1,5 posto). Na strani tjednih gubitnika našle su se dionice Dalekovoda (pad za 5,6 posto) te Atlantske plovidbe (pad za 2,0 posto) i Ericssona Nikole Tesle (pad za 1,4 posto). Na strani prodaje dionica Dalekovoda nalazio se AZ Profit, a kao stjecatelj javlja se OTP uravnoteženi fond. Tjedni promet veći od dva milijuna kuna ostvarilo je pet dionica - HT (11,3 milijuna kuna), Adris grupa (7,4 milijuna kuna), Hrvatska poštanska banka - HPB (2,1 milijun kuna), Podravka (dva milijuna kuna) i Zagrebačka banka - ZABA (2,0 milijuna kuna). Dionicama HT-a nastavlja se pojačana trgovina. Najviše prometa dionicama HT-a ostvarilo se u utorak (2,8 milijuna kuna) i srijedu (4,8 milijuna kuna) kada je cijena u jednom trenutku dostignula 189,00 kn. Prema kraju tjedna promet se dionicama HT-a smanjivao, što je utjecalo na kretanje tržišne cijene. Cijena dionice HT-a dohvatila je u petak 184,00 kn. To je za 2,50 kn ili 1,4 posto više nego na početku tjedna.

Povlaštene dionice
Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvario se 7,1 milijun kuna tjednog prometa od čega se u srijedu kroz blok-transakcije protrgovalo 2,5 milijuna kuna, pri čemu je 5000 vrijednosnica promijenilo vlasnika po prosječnoj cijeni od 502,00 kn. Na strani prodaje nalazio se Erste plavi OMF B-kategorije, a kupac je bio trezorski račun tvrtke. Cijena povlaštene dionice Adris grupe spustila se u petak na 499,00 kn (tjedni pad za 0,2 posto). Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se 0,3 milijuna kuna tjednog prometa uz smanjenje cijene na 560,00 kn (pad za 0,9 posto). Dionicama Hrvatske poštanske banke - HPB pojačano se trgovalo u utorak kada se ostvario 1,1 milijun kuna dnevnog prometa uz sniženu tržišnu cijenu na 640,00 kn. Na početku tjedna pojačano se trgovalo dionicama Podravke, a nakon toga se promet smanjio. Cijena dionice Podravke u petak je dohvatila 476,00 kuna. To je 1,00 kn ili 0,2 posto više nego na početku tjedna. Dionicama Zagrebačke banke najviše prometa ostvarilo se u ponedjeljak (1,2 milijuna kuna) kada je 18.047 vrijednosnica promijenilo vlasnika po prosječnoj cijeni od 67,00 kn. Idućih dana promet se smanjivao, a cijena dionice je rasla i dohvatila u petak 68,50 kn ostvarivši tjedni rast za 2,2 posto. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica smanjila se u petak na 115,72 boda (tjedni pad za 0,03 posto).
Autor je vlasnik dionica HT-a i Ericssona Nikole Tesle spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.
Stanko Dabić
Ulagači, pratite vijesti s tržišta kapitala i najave poslovnih rezultata dioničkih društava, osobito poslovnih banaka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

2

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete