Mozaik
VEČER TAMBURAŠKOG MILOZVUČJA 2020.

Bošnjaci pokazali kako su
srce tamburaške glazbe
Objavljeno 22. siječnja, 2020.
Ove godine nastupilo je osam izvođača, a program je vodio Ivica Iva Oršolić

Dom kulture u Bošnjacima i ove je godine bio ispunjen do posljednjeg mjesta, a održana je ‘‘Večer tamburaškog milozvučja Bošnjaci 2020.‘‘, u organizaciji KUD-a ‘‘Branimir‘‘ Bošnjaci.

U Bošnjacima se ponose ovom manifestacijom, koja uvelike pridonosi popularnosti tambure, a svake je godine sve veća zainteresiranost tamburaških sastava za dolazak na ovu lijepu manifestaciju.

- Ovo je preraslo u tradiciju, dvorana je svake godine puna i vjerujem da će se manifestacija održavati dugo godina. Raduje nas da je mnogo tamburaških sastava, a to je samo znak da je u Bošnjacima dobra atmosfera i nadam se da će tamburaška glazba još dugo živjeti - istaknuo je Andrija Juzbašić, načelnik općine Bošnjaci.

Tradicija tambure
Prve tri godine manifestacija je nosila naziv ‘‘Memorijal Antuna Tunje Lešića‘‘, međutim, organizatori su napravili malu promjenu te se ova manifestacija od prije par godina zove ‘‘Večer tamburaškog milozvučja‘‘.

- Ove smo godine imali osam izvođača, taj je broj nekako uvijek isti. Svake godine nastojimo dovesti sastave koji do sada nisu bili u Bošnjacima. Sami početci bili su 2012. u spomen na našeg učitelja Antuna Tunju Lešića i od tada nastojimo držati tradiciju tambure koja se štuje u Bošnjacima. Bošnjaci su srce tamburaške glazbe. Svi izvođači dolaze nam s velikim zadovoljstvom, već znaju da je dobar program i dobra atmosfera. Nastojimo to održati na visokoj razini, uz pomoć Općine i naših sponzora - istaknuo je Vlado Leaković, član organizacijskog odbora manifestacije.

Večer tamburaškog milozvučja otvorila je Muška pjevačka skupina Baće, potom je nastupio Tamburaški sastav Čuvari noći te Tamburaški sastav Zlatnik. Kad se polako zagrijala atmosfera, na stage su došli Tuzlanski tamburši, Ženski vokalni ansambl Nene, Ansambl Velos iz Novog Sada i Tamburaški sastav Žeteoci, a kao šlag na torti odlične večeri nastupio je Tamburaški sastav Slavonske lole, koji je podigao neke posjetitelje na noge.

Stjepan Knežević iz TS-a Žeteoci istaknuo je kako je protekla godina za sastav bila iznimno doba, odnosno plodonosna.

- Izdali smo novi album ‘Ej prijatelju‘ u spomen na našeg prerano otišlog Marija Bogdanovića-Šlesa. Imali smo dosta nastupa na festivalima, tako da možemo reći da smo više nego zadovoljni proteklom godinom. Imamo mnogo planova i u ovoj godini, tako da nas očekuje jedna zanimljiva godina - rekao je Živković.

Tuzlanski tamburaši napravili su odličan ‘‘štimung‘‘, a Mirza Nalić istaknuo je kako ih je trenutačno četvorica u sastavu i u potrazi su za još jednim tamburašem kojeg traže već dosta dugo.

Melem za dušu
- Trenutačno snimamo dvije pjesme u studiju, jedna je završena, drugu trebamo doraditi, no uskoro će sve izići van na zadovoljstvo i nas i naših fanova. Predstavili smo se sa sevdalinkama i par pjesama od Halida Bešlića. Kad govorimo o samoj tamburi, ona nije toliko zastupljena kod nas, međutim, mi sviramo od 2006. te ju pokušavamo prezentirati na neki svoj način. Mladi je jako slabo koriste u Bosni i Hercegovini. Što se tiče ove manifestacije u Bošnjacima, mogu samo reći sve pohvale na račun organizatora. Ovo nam je druga godina kako nastupamo u Bošnjacima, no vjerujemo da ćemo se opet vratiti - rekao je Nalić. Ansambl Velos iz Novog Sada postoji već punih 25 godina, a kad govore o planovima za ovu godinu, cilj im je izdati dvije do tri pjesme te nastupiti na raznim festivalima.

Večer tamburaškog milozvučja u Bošnjacima bila je melem za dušu i srce, svatko je mogao pronaći nešto za sebe, a pljesak koji je pratio cijelu manifestaciju samo je potvrda da je i ove godine ponuđen odličan izbor tamburaških sastava, kao i ostalih izvođača.

Mario Kokaj
Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

U NEDJELJU 14. TRAVNJA POČINJE 20. ZAGREBDOX

Pobjednici Sundancea, Berlinalea, SSF-a...

Najčitanije iz rubrike