Osijek
GRADITELJSKO-GEODETSKA ŠKOLA OSIJEK U DVAMA ERASMUS+ PROJEKTIMA

Osječani su ugostili deset
stranih profesora i 15 učenika
Objavljeno 20. siječnja, 2020.

Graditeljsko-geodetska škola Osijek od prošle godine sudjeluje u dvama ERASMUS+ projektima, i to KA2 projektima, koji uključuju suradnje, inovacije te razmjene učenika. Osječani su ugostili 10 stranih profesora i 15 učenika u sklopu projekta Poticanje poduzetničkih vještina kod učenika s posebnim potrebama. Glavni koordinator je Turska, a, uz Hrvatsku, partneri su i Portugal, Rumunjska te Lanciano i Lipari u Italiji.

Projekt traje dvije godine i sastoji se od četiri razmjene učenika te dviju profesora. Budući da je Hrvatska bila prva, koordinatorica projekta GGŠO-a profesorica Amalija Bošnjak s timom je osmislila aktivnosti za profesore i učenike kako bi se postigli ciljevi, u ovom slučaju learning by doing i project learning.

Prvi je dan bio osmišljen kao team buliding, pa su se uputili u obilazak Tvrđe uz vodiča, a potom i Kopačkog rita. Strani su učenici bili smješteni u obiteljima osječkih 12 učenika.

Od 7. do 9. siječnja aktivnosti su se održavale većinom u prostorima škole, odvojeno za profesore i učenike. Tako su učenici prvoga dana sudjelovali na dramsko-pedagoškoj radionici profesorice Stele Macakanje Baćić, u kojoj su se raznim dramskim tehnikama predstavili na svim jezicima, a pokretom i osmišljavanjem vlastitoga multikulturalnoga loga dublje upoznali i povezali. Isti su dan profesori prezentirali svoje odgojno-obrazovne sustave te pod vodstvom pedagoginje Lidije Brod radili na određivanju jednog od osnovnih pojmova projekta, SEN učenika. Nakon proaktivnoga prijepodneva, svi su se zajedno uputili u obilazak Građevinskoga i arhitektonskoga fakulteta Osijek, gdje ih je dočekao Ivan Kraus te u ugodnom ozračju fakulteta informirao o zgradi, programima i načinu rada fakulteta, nakon čega su učenici sve do kasnog poslijepodneva ostali na radionicama Zimske kreativne škole - Zgradotresu i Mostovima od špageta, koje je vodio Filip Anić.

Drugi su dan profesori razmijenili iskustva o volontiranju u svojim školama i lokalnim zajednicama. Tu su, osim djelatnika GGŠO-a, iskustva podijelili i suradnici - volonteri Zimske kreativne škole, kuhar Hotela Osijek Tomica Đukić, arhitektica Dina Stober, voditeljica radionice Sunčana strana ulice, te Irena Mikulić, iz PRONI centra, i Jelena Kamenko Mayer, iz Volonterskoga centra Osijek. Ugodnim se dijalogom došlo do zaključka da se u svim zemljama radi na promicanju volontiranja, a kao krovnu ideju volonterskoga rada GGŠO-a predstavljena je Zimska kreativna škola Graditelji. U skladu s tim, učenici su proveli dan na radionicama 3D design i Interior design, koje je vodila profesorica Ivana Mlinarić te na radionici My room, my freedom, koju je vodila profesorica Valentina Slabinac. U popodnevnim su se satima profesori uputili prema Centru za autizam, a u večernjim uživali u zumba ritmovima uz profesoricu Slađanu Pandžić.

Narcisa Vekić
Posljednji su dan svi timovi osmislili nacrt svoje Zimske kreativne škole i predstavili to izložbom u holu
Čizmice od filca
Posjetili su Vukovar, a u Muzeju vučedolske kulture susreli su se izradom čizmica od filca te ih ukrašavali motivima stare kulture. Nakon šetnje uz Dunav, vratili su se u Osijek i svi skupa održali su prigodnu završnu ceremoniju dodjele certifikata. Druženje je potrajalo do kasnog popodneva, uz tradicionalne ritmove svih zemalja partnera. Zahvaljuju GPP-u koji svake godine polaznicima Zimske kreativne škole omogućava besplatan gradski prijevoz.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana