Osijek
MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA

Osječki kršćani molili za pomirbu
Objavljeno 20. siječnja, 2020.
Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana počela je u subotu ekumenskim bogoslužjem u Crkvenoj općini Osijek Retfala Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Hrvatskoj koje je predvodio biskup te Crkve Péter Szenn.

Središnje ekumensko bogoslužje održano je u nedjelju u kapucinskoj crkvi sv. Jakova. Bogoslužje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, mons. Đuro Hranić, zajedno s predstavnicima kršćanskih zajednica grada Osijeka. Da je riječ o reprezentativnom događaju, svjedoči i činjenica što su na bogoslužju kod kapucina Katoličku Crkvu predstavljali i pomoćni biskup, mons. Ivan Ćurić te nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić. Iz Đakova je stigao i vlč. Antun Japundžić, voditelj nadbiskupijskog Ureda za promicanje ekumenizma i predsjednik Ekumenske koordinacije osječke regije. Događaju su nazočili i preč. Ivan Jurić, župnik Župe Preslavna Imena Marijina i dekan Osječkog istočnog dekanata, te Alojz Kovaček, župnik Župe sv. Ćirila i Metoda, slavenskih apostola, te u ime domaćina gvardijan kapucinskog samostana, fra Anto Pervan. U ime Zajednice Molitva i Riječ bogoslužju je nazočio Krešimir Pećar. Srpsku pravoslavnu Crkvu predstavljali su protojerej, o. Aleksandar Đuranović, arhijerejski namjesnik i paroh osječki, te jerej, o. Siniša Mićanović, paroh bjelobrdski. Reformirianu kršćansku kalvinsku Crkvu u Hrvatskoj predstavljao je pastor Darko Turšić, Evangeličku Crkvu u Hrvatskoj svećenica Svetlana Vojnić Feldi, a Crkvu Božju u Hrvatskoj njezin nadglednik (biskup) Mladen Lazar Kovačević. U kapucinskoj crkvi vidjeli smo i poznatog teologa Petera Kuzmiča, dekana Visokog evanđeoskog teološkog učilišta iz Osijeka.

Nadahnutu propovijed, u kojoj je pozvao na ekumensko zbližavanje, i ove je godine izgovorio nadbiskup Hranić, a svi nazočni su u molitvi vjernika molili Boga da “iscijeli bolna sjećanja iz prošlosti” pozivajući na pomirbu.
D.Celing
Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike