Regija
DONATORI SE ODAZVALI

Prikupljeno pola novca za nabavu Play Attentiona
Objavljeno 21. siječnja, 2020.
Sustav stoji 27.000 kuna, a pomoću šest igara dokazano poboljšava pozornost i koncentraciju
LADIMIREVCI

Učenici i nastavnici OŠ Ladimirevci na korak su do nabave sustava Play Attention nakon što je ovih dana prikupljena polovina potrebnog iznosa. Kako doznajemo od Ivane Kune iz ladimirevačke škole, Grad Belišće donirao je 7000 kuna.

- Prema riječima gradonačelnika Dinka Burića, u Gradu su spremni uvijek podržati ovakve akcije, osobito kada je riječ o djeci koja imaju posebne potrebe, a ukupan iznos potreban za nabavu sustava je 27.000 kuna. U tu cijenu uračunat je sam uređaj, instalacija programa i podrška dvije godine te set od 6 igara za poboljšanje pažnje i koncentracije. Zahvaljujući i ovoj donaciji iz Belišća, dosad je prikupljena polovina potrebnog iznosa - izvijestila je Ivana Kuna nakon što je Damir Jakopiček, ravnatelj OŠ, zahvalio Gradu na donaciji te izrazio zadovoljstvo brzim odzivom ljudi na apel za pomoć.

Prije Grada Belišća Valpovačka nezavisna lista donirala je 5000 kuna prikupljenih od naknada gradskih vijećnika, zamjenice gradonačelnika i gradonačelnika Valpova. U ime VNL-a donaciju je ravnatelju Jakopičeku uručila zamjenica gradonačelnika Ana Brajnović, a gradonačelnik Matko Šutalo istaknuo je da im je drago podržati nešto što je struka prepoznala te spremno unapređuje odgojno-obrazovne procese ukorak s tehnologijom.

Valja podsjetiti da je prije nekoliko dana OŠ Ladimirevci počela prikupljanje sredstava za računalni sustav Play Attention, koji se koristi za poboljšanje pažnje i koncentracije. Pomoću narukvice koja se stavlja direktno na kožu djeteta mjere se odrednice moždane aktivnosti. Ti se signali potom, putem povratne sprege, vraćaju prema računalu te pomoću njih dijete upravlja igricom na računalu. Riječ je o različitim igricama koje zahtijevaju pozornost i koncentraciju. Neke od njih su po svom sadržaju poznate djeci (kao npr. Memory), neke nisu, ali je sam princip rada vrlo blizak djeci jer – uključuje igranje igrica. Razlika je u tome što djeca ne koriste miš, tipkovnicu, joystick ili neke druge vanjske jedinice, već igrom upravljaju pomoću pažnje. Što više i bolje mogu usmjeriti svoju pažnju, to će bolji uspjeh postići u igrici. Kako bi ih se dodatno potaknulo, nakon uspješno obavljenih zadataka dobiju i određene virtualne nagrade koje mogu iskoristiti kasnije tijekom igranja.

Da nije riječ samo o zabavnom i djeci privlačnom načinu učenja potvrđuje i nekoliko različitih istraživanja koja su utvrdila da djeca koja koriste Play Attention sustav imaju značajna poboljšanja na području pažnje, hiperaktivnosti te izvršnih funkcija (kao npr. mišljenje, pamćenje, govor…) od onih učenika koji su koristili samo klasične treninge kognitivnih vještina.

Lidija Aničić
Po posebnom programu uči 40 učenika
Dvojica su stručnih djelatnika škole: pedagog Ivan Lenard i psiholog Pavle Mamužić, nakon edukacije o sustavu uvidjela važnost ovog uređaja za učenike ove škole sa specifičnim poteškoćama na području pažnje i koncentracije što ometa njihove kognitivne vještine. Koliko je ovoj školi istinski potreban ovaj sustav najbolje potvrđuje podatak da od 270 učenika škole, njih čak 40 zbog različitih poteškoća nastavu prati po individualiziranom, prilagođenom ili posebnom programu, što je iznimno velik broj za školu u ovoj maloj sredini.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca