Regija
GRAD VUKOVAR SUFINANCIRA PROGRAME CIVILNOG DRUŠTVA

Potpora razvoju ljudskih prava i humanitarnom djelovanju udruga
Objavljeno 21. siječnja, 2020.
VUKOVAR

Grad Vukovar ove će godine iz proračuna izdvojiti 200 tisuća kuna za financiranje programa i projekata iz programske skupine Zdravstvena i socijalno-humanitarna zaštita. Riječ je o programima udruga civilnog društva koje će one pokretati samostalno ili u partnerstvu, i to iz područja širenja i razvoja volonterstva, solidarnosti i humanitarnog djelovanja za ranjive skupine, zaštite i skrbi o starijim osobama te unaprjeđivanja znanja i vještina za rad sa starijim osobama, osnaživanja osoba s invaliditetom za život u lokalnoj zajednici te njihovo aktivno sudjelovanje u životu lokalne zajednice, unapređivanja znanja i vještina osoba s invaliditetom, članova njihovih obitelji i skrbnika. Ukupna su sredstva na temelju javnoga natječaja raspoređena na 14 organizacija. Tako će, među ostalim, Grad sufinancirati projekt Hrvatske udruge umirovljenika i invalida rada grada Vukovara "Aktivni, zadovoljni i sretni u mirovini" s 24 tisuće kuna, Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem Golubica dobit će 29 tisuća kuna za projekt "Golubica - Klub za poludnevni boravak osoba s intelektualnim teškoćama", Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Vukovarski leptirići" iz proračuna će s 35 tisuća biti sufinanciran projekt "Igraonica", dok će "Vukovarske iskrice" - udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama dobiti 19 tisuća kuna za projekt "Mi možemo sve".

Istodobno je objavljena i odluka o sufinanciranju programa i projekata iz područja zaštite ljudskih prava i razvoja civilnog društva, demokratizacije, zaštite okoliša i održivog razvoja te izvaninstitucionalnog obrazovanja. Za tu je namjenu osigurano ukupno 145 tisuća kuna u gradskom proračunu, a sredstva će dobiti deset organizacija, s tim da će najviše, 33 tisuće kuna, pripasti Europskom domu Vukovar za program "Doprinos razvoju lokalne zajednice".

Dijana Antunović Lazić, izvršna direktorica Europskog doma Vukovar, istaknula je kako se već niz godina prijavljuju na natječaje za proračunska sredstva Grada i Županije s tim da je novac koji dobivaju namijenjen programskom radu.

- Riječ je o aktivnostima vezanim za doprinos poboljšanju kvalitete vukovarske zajednice. Program sadrži niz aktivnosti koje se odnose na javne tribine i skupove, rad s djecom i mladima, programe za osobe treće životne dobi, posjete domaćih i međunarodnih stručnjaka našem gradu te međusobnu suradnju neformalnog društvenog centra, odnosno prostora u kojemu surađuje šest do deset udruga koje imaju slične ciljeve - pojasnila je Antunović Lazić.

Dodala je kako je vukovarska javnost upoznata da se Europski dom bavi inovativnim pristupima radu i realizaciji novih prijedloga, ideja i modela u načinu rada u lokalnoj zajednici, kao i da je član mreže Europskih domova koja ima 75 članova diljem Europe.

- Stoga je naš doprinos uvelike vezan uz projekte koje radimo s partnerima iz drugih europskih država, što znači i kako u Vukovar privlačimo određena financijska sredstva.

Držim kako bi to trebalo vrednovati prilikom raspodjele sredstava udrugama iz gradskog i županijskog proračuna, odnosno da ukupna sredstva treba raspodijeliti proporcionalno novcu koji udruge realizacijom projekata privuku u Vukovar - zaključila je izvršna direktorica Europskog doma Vukovar.
D. Korpoš
345.000

kn za programe udruga koje se bave razvojem civilnog društva
Možda ste propustili...

ZAVRŠEN PROJEKT VAŽAN ZA OSNOVCE, SPORTSKE UDRUGE I REKREATIVCE

Uskoro će učenici dviju osnovnih škola vježbati u moderno uređenoj dvorani

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

Najčitanije iz rubrike