Mozaik
ZAVRŠENA JE KRIZA NA DVORU U VELIKOJ BRITANIJI?

Harry i Meghan započeli su novi život bez kraljevskih privilegija
Objavljeno 20. siječnja, 2020.
Britanski princ Harry i njegova supruga Meghan upravo su započeli nov život kao donekle obični ljudi - s financijskim i drugim brigama, jer im je kraljica Elizabeta ‘skinula‘ kraljevske titule i ukinula javno financiranje. Rješenje koje je u subotu objavila Buckinghamska palača pokazuje da je 93-godišnja kraljica preuzela bolnu, ali dobro joj poznatu ulogu upravljanja obiteljskom krizom, koja je prijetila da će uzdrmati same temelje monarhije.

Nered s "Megxitom" počeo je 8. siječnja, kada je mladi par objavio da se odriče najvažnijih kraljevskih obaveza i kreće u ‘nov, financijski neovisan život‘. Učinili su to, očito, bez kraljičina dopuštenja, ali i bez predodžbe kako bi to moglo funkcionirati. Britanski mediji pišu u nedjelju kako su Harry i Meghan to vjerojatno zamislili kao kombinaciju da su "napola u kraljevskoj obitelji, a napola izvan nje", ali im je kraljica isporučila, kako je to nazvao Telegraph, "najtvrđi mogući ‘Megxit‘". Par je izgubio pravo da ih se naziva kraljevskim visostima, jednako kao što se to dogodilo Harryjevoj majci Diani kad se razvela od princa Charlesa 1996., u još jednoj obiteljskoj drami koja je uzrujala kraljicu. Nadalje, pristali su vratiti 2,4 milijuna funta, koliko su porezni obveznici potrošili na obnovu njihove rezidencije Frogomore Cottagea.

"Nitko iz kraljevske obitelji nikada nije vratio novac", napisao je bivši kraljičin tajnik za medije Dickie Arbeiter u Sunu u nedjelju. "To je apsolutno bez presedana". Harry je ostao i bez svojih vojnih naslova i pokroviteljstava, kojima je nagrađen nakon što je odslužio dvije rotacije u Afganistanu i napredovao do čina satnika. Arbiter, međutim, tvrdi da je gubitak titule "kraljevske visosti" ono što ulazi u povijest monarhije. "Čak i kada je Edurad VIII. abdicirao 1936., ‘degradirali‘ su ga s Njegovog Veličanstva Kralja na Njegovu Kraljevsku Visost vojvodu od Windsora", rekao je. Princeza Diana bila je drukčiji slučaj jer je ona svoje kraljevske titule stekla brakom, a ne rođenjem.

Prvo pitanje s kojim će se Harry i Meghan suočiti su financije. Sky News je objavio da će princ Charles nastaviti sinu davati neki iznos iz svojih osobnih prihoda. Harry vjerojatno ima i pozamašnu ušteđevinu, a Meghan je imala unosnu glumačku karijeru. Sada razmišlja o tomu da pokrene vlastitu liniju zdravstvenih i wellness-proizvoda. Sunday Times pitao je izvor iz Buckinghamske palača hoće li Harry i Meghan moći unovčiti brend "Sussex Royal", koji su u prosincu pravno zaštitili. "To je jedno od područja koje se još razrađuje", kazao je izvor. "U prijevodu: Kraljica baš nije sigurna u to", dodaje Times.

Arbiter napominje kako Dianina globalna privlačnost nije nestala time što je izgubila naslov kraljevske visosti. Neki dogovori vjerojatno će uključivati Hollywood. Nedavno se pojavila snimka kako Harry na jednom prijmu šefu Disenyja hvali Meghanine sposobnosti sinkronizacije. Ima i nagađanja da će par surađivati s Netflixom. Palača je objavila da će odvojeno pitanje o tome tko će plaćati za njihovu sigurnost, a to neće biti malo, naknadno razriješiti britanska vlada.

Novinarka i kraljevska biografkinja Penny Junor tvrdi kako bi ideja da će par na bilo koji način profitirati od svojih kraljevskih naslova “zastala u grlu javnosti”. “Harry je to što jest postao slučajno, rođenjem”, kaže Junor. “Kada bi zbog toga zarađivao milijune, to bi bilo pogrešno.” Hina
Harry je ostao bez vojnih naslova i pokroviteljstava, koje je dobio nakon dvije rotacije u Afganistanu
Možda ste propustili...

”THE GOOD HOUSE”

Weaver i Kline u novoj komediji

NAKON 30-GODIŠNJE BORBE S RAKOM

Umrla zvijezda "Briljantina" Olivia Newton-John

ZA NEKOLIKO MILIJUNA GODINA

Dvije galaksije mogle bi se spojiti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA SLATINSKOM LJETU NASTUPIO AURA BAND

Sjajni glazbenici poznaju
ukus publike kojoj sviraju
i zadovolje svačiji ukus

2

ZBOG DISKRIMINACIJE

Akademijina isprika
nakon pedeset godina

3

OSJEČKO LJETO KULTURE: MAROKANSKI DANI

Bogata prošlost i kultura