Mozaik
GORAN VINČIĆ STAND-UP KOMIČAR IZ MIRKOVACA NASTUPIO U OTOKU

Najmanje me inspirira politika, ona je sama otišla u komediju
Objavljeno 21. siječnja, 2020.
Uoči najdeprimantnijeg dana u godini izveo je stand-up “Dežurni krivac”

Kako je treći ponedjeljak u siječnju najdeprimantniji dan u godini, Savjet mladih Grada Otoka odučio je svoje sugrađane počastiti izvrsnim stand-upom u izvedbi odličnog Gorana Vinčića iz Studija smijeha, inače rodom iz Mirkovaca. Nedjelja uoči tog najdeprimantnijeg dana učinila se najboljim terminom te je u Domu kulture u Otoku odigran stand-up "Dežurni krivac".

- Počeo sam sasvim slučajno, gledao sam strane stand-upove, posebno Robina Williamsa, pa sam došao na ideju da pokušam i ja. U početku je to bilo pred prijateljima, međutim poslije sam se prijavio za Večer otvorenog mikrofona u Studiju smijeha na sedam minuta, kamo svatko može doći i biti duhovit. Kad sam se prvi put prijavio, nije bilo dobro, čak ni drugi put, no nisam gubio nadu, nego sam polako dobivao vjeru u sebe i onda je to, s mojih 19 godina, krenulo. Prošlo je gotovo već punih pet godina kako se bavim stand-upom - rekao nam je Goran Vinčić o samim početcima.

Kad je u pitanju strah od publike, Vinčić je rekao kako je prvi nastup bio dobar jer su to većinom bili prijatelji koji su ga podržavali. Svaki komičar ima svoj uzor, koji želi kopirati, čak biti bolji od njega, no Vinčić nam je u šali rekao da je on sam sebi uzor, te mnoga ogledala koja su oko njega, no najviše se divio već spomenutom Robinu Williamsu.

Da bi se nasmijalo publiku, uvijek je potrebna priprema, a kako je rekao Vinčić, on piše tekstove, ne svakodnevno, međutim uvijek gleda vijesti i zapisuje neke crtice iz života kako bi ih objedinio u jedan novi tekst.

- Ova predstava, "Dežurni krivac", otprilike je tri i pol godine moga rada, najboljih koje sam slagao. Ja sam bio srednje dijete dok se nije rodio moj najmlađi brat, nas ima šestero i uvijek sam bio kriv za sve. Uvijek su pokazivali prstom na mene, tako da je ova predstava, "Dežurni krivac", sat i nešto moje psihoanalize. Ovo je u Otoku bila moja, mislim, 20. izvedba i gdje god sam nastupio, prijam publike bio je jako dobar. Osim toga nastupam u predstavi "Boca istine" s kolegama Markom Dejanovićem i Tinom Sedlarom - rekao je Vinčić.

Svaki komičar prije nastupa ima tremu, tako i Vinčić, no, za razliku od nekih, on nema tremu prije nastupa, nego tremu nakon nastupa, jer uvijek razmišlja je li to bilo ono što se od njega očekivalo.

- Inspiraciju crpim iz svega što me okružuje, ali najmanje iz politike jer je ona sama po sebi otišla u komediju - ispričao je Vinčić.

Prema riječima mladog Slavonca, od bavljenja stund-upom može se živjeti, samo se treba raditi. Nije lagano sat i nešto biti sam na sceni, nasmijavati ljude, no kad nešto voliš, onda ti misli idu same, jedna veže drugu i kad dobiješ pljesak, kako kaže Vinčić, onda je to nagrada za uloženi trud.

Za one koji ga ne znaju, Goran Vinčić je poručio da se on poistovjećuje s riječima pjesnika Sergeja A. Jesenjina: "Ja sam samo sanjar, čiji pogled gasne u magli i memli."

- Uvijek sam bio neki zvrk, u razredu sam se volio isticati, zabavljati i bio - neozbiljan. Jedan mi je prijatelj čak rekao: "Ti si tako neozbiljan, a imaš ozbiljan život, a mi smo svi kao ozbiljni, a svi vodimo neozbiljne živote." Rekao sam mu: "A tko vam je kriv." Uz posao kojim se bavim, treniram karate, što je dobro, jer ti usadi radne navike da učiš svaki dan. Malo sad manje treniram, jer imam puno nastupa, no stand-up volim i vjerujem da ću dugo ostati u tome. Svi oni koji se žele baviti stund-upom, slobodno neka pokušaju - poručio je Goran Vinčić.

Kako je rekla Martina Spajić, predsjednica Savjeta mladih Grada Otoka, ovo je samo jedan u nizu događaja 2020. godine, jer u konačnici žele puno pridonijeti razvoju društvenog života u gradu Otoku.

Ako se na kraju vratimo na samu predstavu "Dežurni krivac", predstava je ispunila Dom kulture u Otoku, a publika je više puta prekidala pljeskom nastup odličnog Gorana Vinčića, koji s ovom predstavom gostuje na Krku, ovog petka, 24. siječnja.

Mario Kokaj
pljesak
NAGRADA ZA

ULOŽENI TRUD
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike