Kultura
ZADARSKI SUSRET BUENOS AIRESA I DUBROVNIKA

Mendelssohn i Bartók u izvedbi Zadarskog komornog orkestra       
Objavljeno 21. siječnja, 2020.
U petak, 24. siječnja u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Zadru na rasporedu je koncert Pavo Urban | Puertas abiertas, glazbena priča o tragično preminulom dubrovačkom ratnom fotografu kroz viziju tango skladatelja iz Buenos Airesa. Nastupaju Adrian Placenti, skladatelj/klavir (Buenos Aires), Katalin Bartha, violina (Budimpešta) i Nikola Baće, narator (Dubrovnik/Zagreb).


Dubrovački fotograf Pavo Urban poginuo je 6. prosinca 1991. tijekom jednog od najžešćih napada na Dubrovnik, snimajući razaranje Straduna. Najviše ga pamtimo po ratnim fotografijama, no on se tijekom kratke umjetničke karijere istaknuo nizom fotografija različitog stilskog, žanrovskog i tematskog spektra. Adrián Placenti, skladatelj iz Buenos Airesa, inspiriran Urbanovom pričom i umjetničkim opusom, posvetio mu je svoju tango-suitu pod nazivom Puertas abiertas (Otvorena vrata), koju će po prvi put izvesti u Hrvatskoj.


Koncertom u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u nedjelju, 26. siječnja nastavlja se ciklus Zadarskog komornog orkestra. Pod dirigentskom palicom Ivana Repušića, u solističkim ulogama u Mendelssohnovu Koncertu za violinu, klavir i gudače nastupaju Katja Repušić na klaviru, te proslavljeni crnogorski violinist Roman Simović, koncertni majstor Londonskog simfonijskog orkestra koji redovito surađuje sa Zadarskim komornim orkestrom. Na programu je i Divertimento za gudače Béle Bartóka. N.Vek.
Možda ste propustili...

"ŽENE U CRVENOM" PREMIJERNO U HNK-U

Kada još malo "omekša", bit će to urnebesno

IZLOŽBA VLADE MARTEKA U LJUBLJANI

Opsesivna analiza jezika i uloge umjetnosti

VELIKI KONCERTI U DORTMUNDU I MONSCHAU

Zagrebački solisti obilježavaju Beethovenovu godinu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJEN ROMAN "TAJKUNOVA KĆI"

Tafra: Novinari su male bebe za književnike

2

FILMSKI NATJEČAJ ZA DJECU I MLADE

Naš online život o kojem roditelji ništa ne znaju

3

NOVI RAD DAMIRA BARTOLA INDOŠA:

Kuća ekstremnog muzičkog kazališta