Kultura
ZADARSKI SUSRET BUENOS AIRESA I DUBROVNIKA

Mendelssohn i Bartók u izvedbi Zadarskog komornog orkestra       
Objavljeno 21. siječnja, 2020.
U petak, 24. siječnja u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Zadru na rasporedu je koncert Pavo Urban | Puertas abiertas, glazbena priča o tragično preminulom dubrovačkom ratnom fotografu kroz viziju tango skladatelja iz Buenos Airesa. Nastupaju Adrian Placenti, skladatelj/klavir (Buenos Aires), Katalin Bartha, violina (Budimpešta) i Nikola Baće, narator (Dubrovnik/Zagreb).


Dubrovački fotograf Pavo Urban poginuo je 6. prosinca 1991. tijekom jednog od najžešćih napada na Dubrovnik, snimajući razaranje Straduna. Najviše ga pamtimo po ratnim fotografijama, no on se tijekom kratke umjetničke karijere istaknuo nizom fotografija različitog stilskog, žanrovskog i tematskog spektra. Adrián Placenti, skladatelj iz Buenos Airesa, inspiriran Urbanovom pričom i umjetničkim opusom, posvetio mu je svoju tango-suitu pod nazivom Puertas abiertas (Otvorena vrata), koju će po prvi put izvesti u Hrvatskoj.


Koncertom u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u nedjelju, 26. siječnja nastavlja se ciklus Zadarskog komornog orkestra. Pod dirigentskom palicom Ivana Repušića, u solističkim ulogama u Mendelssohnovu Koncertu za violinu, klavir i gudače nastupaju Katja Repušić na klaviru, te proslavljeni crnogorski violinist Roman Simović, koncertni majstor Londonskog simfonijskog orkestra koji redovito surađuje sa Zadarskim komornim orkestrom. Na programu je i Divertimento za gudače Béle Bartóka. N.Vek.
Možda ste propustili...

NATALIJA VOROBJOVA HRŽIĆ: NIŠTA NIKADA NIKAMO NE ODLAZI

Jedna od najboljih ruskih pjesnikinja u egzilu

HRVATSKO DRUŠTVO PISACA

Komemoracija za Bekima Sejranovića

OSTANI DOMA I POGLEDAJ PREDSTAVU

Online kušajte "Čarobni kolač"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KNJIŽEVNE OSJEČKE TRIBINE

Ponovno počinje kOSt

2

VUKOVARCI SPREMNI ZA DIGITALNE SFERE

Digitalnu i Zavičajnu zbirku pune unikatnim biserima

3

POD AUTORSKIM VODSTVOM FILIPA ŠOVAGOVIĆA

Sanjam(o) predstavu u Gavelli