Kultura
14. ZIMSKA PRODUKCIJA UO-A PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR

‘‘Maštajmo zajedno‘‘ s 14 koreografija i 120 plesača
Objavljeno 21. siječnja, 2020.
POŽEGA

Čak 120 požeških plesača, u dobi od tri do 17 godina, predstavit će se s 14 koreografija u novom projektu Umjetničke organizacije Plesne radionice Ilijane Lončar naziva ‘‘Maštajmo zajedno‘‘ u sklopu 14. zimske produkcije. Mladi plesači, već tradicionalno, plesat će na sceni Gradskog kazališta Požega, i to premijerno 25. siječnja u 11 sati te 26. siječnja u 11 i 18 sati - najavila je na konferenciji za novinare plesna pedagoginja Ilijana Lončar.


Punih 20 godina UO-a Ilijana Lončar radi u Požegi na području plesne edukacije, organizacije plesnih manifestacija i festivala, svega onoga što će suvremeni ples i plesno kazalište učiniti aktivnim i živućim i na području Požeško-slavonske županije. A u godini kada obilježavaju 20 obljetnicu djelovanja, Ilijana i njezini plesači pripremili su, kako i naziv govori, program ispunjen maštom, plesom i kreativnošću, a inspiraciju su pronašli u citatima poznatih ljudi na temu mašte i maštanja. ‘‘Ovogodišnja zimska produkcija pod nazivom je ‘Maštajmo zajedno‘. Naime, stvarajući i razmišljajući o 20-oj obljetnici, upravo taj naslov obilježava i opisuje sve ono što nastojim raditi s djecom i mladima u području plesne umjetnosti. Poznati fizičar i nobelovac Albert Einstein rekao je: ‘Logika će vas odvesti od točke A do točke B, a mašta vas vodi gdje poželite.‘ Upravo to je kredo i našega rada, kojim želimo otvoriti beskrajne mogućnosti dječjoj kreativnosti, dječjem stvaralaštvu i mašti‘‘, naglasila je Ilijana.


Za 14. Zimsku produkciju pripremljeno je ukupno 14 koreografija u izvedbi 120 mladih plesača od tri do 17 godina, a s dijelom koreografija već su se predstavili na drugim scenama te potvrdili njihovu umjetničku kvalitetu. ‘‘Bit će tu devet grupnih koreografija i pet soloizvedbi, koje smo pripremali za natjecanje plesača suvremenog plesa ‘‘Mia Čorak Slavenska‘‘, nedavno održanom u Zagrebu. Solisti su Petar Galović, Iva Marijanović, Marta Matošević, Hana Krpan i Anamarija Jakoubek. Bavili smo se temama koje su prilagođene dobi, uvijek u razgovoru s djecom otvorili smo svijet mašte kako bismo izabrali što bi oni željeli plesom prikazati. Dio ovih koreografija već je pretpremijerno izveden u Domu kulture ‘‘Kristalna kocka vedrine‘‘ Sisak, kao i na pozornici u SD-u Tomislav Pirc. Veselimo se susretu s našom publikom i u Gradskom kazalištu Požega‘‘, rekla je Ilijana.


Uz najavu aktualnog projekta, Ilijana Lončar rezimirala je uspješno realizirane projekte u prethodnoj godini te predstavila sadržajno bogato pripremljene programe za ovu godinu, koje je posebno prepoznalo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. ‘‘Sa zadovoljstvom smo ušli u proslavu 20. obljetnice rada jer smo prošle godine zaslužili dvije vrlo vrijedne nagrade na koje smo jako ponosni. To je bila nagrada na Trešnjevačkim plesnim susretima, gdje smo osvojili Nagradu za najuspješniju izvedbu suvremenog plesa s jednom koreografijom, a potom smo na Susretima Hrvatskog sabora kulture također osvojili Nagradu za najbolju koreografiju suvremenog plesa te iščekujemo poziv na neki od prestižnijih festivala, nadamo se u inozemstvu, kao što smo prije nekoliko godina bili predloženi za odlazak u Češku. Naša prva gostovanja u ovoj godini vezana su uz Zagrebačko kazalište mladih, 2. veljače odlazimo u program Dana učilišta i izvest ćemo tamo dvije koreografije, a već tradicionalno odlazimo u kazališno-koncertnu dvoranu ‘‘Ivana Brlić-Mažuranić‘‘ u Slavonski Brod, gdje ćemo se predstaviti na Danima plesa posvećenim Miji Čorak Slavenskoj, i to u dva navrata. Jedno će biti otvorenje, a drugo je gostovanje u Slavonskom Brodu na Smotri plesnog stvaralaštva djece osnovnih škola, gdje ću biti i u stručnom povjerenstvu‘‘, rekla je Ilijana. N.Vek.
Siječanj i veljača tradicionalno su i turbulentno vrijeme priprema za 19. POŽEŠKI PLESOKAZ, koji je opravdao pokretanje i opstanak tri festivalska dana. Prijave neumorno stižu. ‘‘Već je sada više od 35 ansambala prijavljeno, što znači da će biti, možda i rekordnih, više od 40, a voditeljice ovogodišnjeg Plesokaza bit će akademske glumice Katarina Baban i naša Požežanka Marijana Matoković‘‘, najavila je Ilijana, dodavši kako se vrlo dobro razvija i projekt gostujućih predstava ‘‘Svi na plesnu predstavu‘‘, koji će ove godine ostvariti čak pet naslova u više od deset izvedbi, i to za sve dobi poklonika plesne umjetnosti.
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike