Svijet
MIROVNA KONFERENCIJA U BERLINU

Učvrstiti mir i spriječiti strano upletanje u Libiji
Objavljeno 20. siječnja, 2020.

Njemačka je u nedjelju bila domaćin mirovne konferencije o Libiji, tjedan dana nakon što slični pregovori u Moskvi nisu polučili napredak u rješavanju višegodišnjeg sukoba u toj zemlji. Na konferenciji su zaraćene strane pozvane na poštivanje primirja, a Vijeće sigurnosti UN-a na uvođenje sankcija onoj strani koja bi dogovor prekršila.

Libija je podijeljena između libijske vlade nacionalnog jedinstva GNA, koju priznaje UN, sa sjedištem u Tripoliju, i vlasti generala Kaleda Haftara, koja ima uporište na istoku zemlje. Haftar od travnja 2019. vodi ofenzivu kako bi osvojio Tripoli. Glavna zadaća konferencije jest učvrstiti mir, napose spriječiti strano upletanje u Libiju. Turska je, navodno, poslala stotine boraca iz Sirije u Libiju posljednjih tjedana, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. Dužnosnik američkog State Departmenta rekao je u subotu da situacija u Libiji počinje nalikovati onoj u Siriji. Pozvao je strane snage da napuste zemlju.

"EU ima povijesnu dužnost podržati libijsku vladu nacionalnog jedinstva", rekao je turski predsjednik Tayyip Erdogan u subotu, i dodao da je mirovna konferencija u Berlinu "vrlo važan korak" u tom smjeru.

Snage lojalne generalu Haftaru blokirale su u subotu glavne naftne terminale na istoku Libije. Prestanak izvoza nafte, koja Libijcima predstavlja gotovo jedini izvor prihoda, protest je protiv turske intervencije u zemlji, kažu pripadnici libijskih plemena i snaga lojalnih Haftaru.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je uoči berlinske konferencije kako se nada da će ona donijeti napredak. "Ne gubimo nadu da će se dijalog nastaviti i da će sukob biti riješen", rekao je Putin uoči sastanka s Erdoganom na marginama konferencije. Putin je dodao da su Rusija i Turska poduzele "vrlo dobar korak" zatraživši od libijskih zaraćenih strana da zaustave borbe. Erdogan je naglasio da bi general Kalifa Haftar morao odustati od svog agresivnog stajališta kako bi utro put političkom procesu.

Domaćin konferencije bila je njemačka kancelarka Angela Merkel, a uz turskog i ruskog predsjednika, sudjelovao je i francuski šef države Emmanuel Macron te predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Na skupu je bio i general Haftar, kao i njegov glavni protivnik Fajez al-Saraj, predsjednik vlade nacionalnog jedinstva. H/D.Pav.

Dijana Pavlović
Charles Michel

predsjednik Europskog vijeća

Trenutak je da se učvrsti primirje, poštuje UN-ov embargo na oružje i ponovno pokrene politički proces.
Najčitanije iz rubrike