Novosti
U KARLOVCU SASLUŠAN ANDRIJA VRHOVAC

Zbog pokušaja iznude i tučnjave specijalcu pritvor
Objavljeno 19. siječnja, 2020.

Na Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu u nedjelju je saslušan specijalni policajac Andrija Vrhovac (35) te je sudac istrage Ivan Perković za njega odredio 30 dana istražnog zatvora nakon što mu se osumnjičenik "očitovao o osnovanosti sumnje". Istražni zatvor predložilo je odvjetništvo zbog pokušaja iznude zaprešićkog poduzetnika i tučnjave 10. siječnja na nadvožnjaku autoceste A1 kod Draganića.


Na karlovačkom Općinskom državnom odvjetništvu Hini je potvrđeno da je zamjenica ODO-a Josipa Bešlić nakon saslušanja predložila istražni zatvor "zbog mogućnosti utjecaja na sudionike i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela". Aktivni pripadnik Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko Vrhovac, u petak je, nakon prepoznavanja od strane iznuđivanog poduzetnika iz Zaprešića M.D. (48), i njegove pratnje, uhićen, uslijedila je kaznena prijava te je u nedjelju prepraćen na saslušanje.


Karlovačka Policijskoj uprava u nedjelju je priopćila detalje iznude i tučnjave na A1 kod Draganića u kojoj su teško ozlijeđeni 48-godišnji bivši policajac Leon Lučić, osumnjičen za iznudu zaprešičkog poduzetnika, i 38-godišnji MMA borac Mirko Šintić, kojega je doveo iznuđivani poduzetnik Mario D. (48).


U dosadašnjoj kriminalističkoj istrazi za kazneno djelo teške tjelesne ozljede osumnjičen je Leon Lučić, koji se zajedno s pripadnikom ATJ-a Lučko Vrhovcem osumnjičen i za kazneno djelo pokušaja iznude.


Policija je utvrdila osnovanu sumnju da je Lučić, u suradnji i prema dogovoru s Vrhovcem te još najmanje s jednom nepoznatom osobom radi pribavljanja protupravne imovinske koristi, 7. siječnja od poduzetnika Marija D. iz Zaprešića, uz ozbiljnu prijetnju, pokušao iznuditi određeni novčani iznos.


Potom su 10. siječnja kontaktirali oštećenog zaprešićkog poduzetnika i naveli ga na susret na nadvožnjaku A1 u blizini Draganića, gdje je došlo do fizičkog sukoba, odnosno uporabe sile od dvojice osumnjičenika za iznudu, i to uz prijetnju vatrenim i hladnim oružjem. Prilikom sukoba Lučić je teško ozlijedio poduzetnikovog pratitelja, a i sam je teško ozlijeđen, pa je na liječenju, navode iz PU karlovačke. Policija izvještava da je osumnjičeni Vrhovac pripadnik ATJ-a Lučko, a navedenog dana nije bio u službi. Protiv njega bit će pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti, a ujedno je udaljen iz službe. Vrhovac je osumnjičen za kazneno djelo iznude u pokušaju i teške tjelesne ozljede, protiv njega je podignuta kaznena prijava na Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu. Protiv Lučića, bivšeg policajca i glumca u kriminalističkim pričama Krim Tim 2, represivno će se postupanje provesti naknadno, kada to bude moguće, jer je, kako priopćava policija, "zbog teških ozljeda u zdravstvenoj ustanovi".
Proteklog tjedna policija je izvijestila da se u ovom slučaju provode dvije kriminalističke istrage u kojima se isprepliće više osoba. Prva kriminalistička obrada odnosi se na iznudu 100.000 eura od zaprešičkog poduzetnika Marija D., s tim da predaja novca nije realizirana prema uputama policajaca, što je dovelo do tučnjave kod Draganića, i počinjenja drugog kaznenog djela koje je sada predmet druge istrage. Službeno je potvrđeno da poduzetnik Mario D. pri samoinicijativnoj realizaciji iznude na nadvožnjaku A1 kod Draganića, kod sebe nije imao označeni novac, a koji je bio pripremljen kao dokaz, ali da je u zaprešićkoj policijskoj postaji 7. siječnja prijavljeno kazneno djelo iznude, da se klopka pripremala, ali da policija nije sudjelovala u događaju u Draganiću.
Hina
Policija objavila detalje slučaja u kojem su ozlijeđeni bivši policajac Lučić i MMA borac Šintić
Možda ste propustili...