Regija
SEDMO POKLADNO JAHANJE BELIŠĆE-BISTRINCI

Jahalo četrdeset čuvara tradicije
Objavljeno 19. siječnja, 2020.
BELIŠĆE/BISTRINCI - Četrdesetak konjanika i nekoliko zaprega sudjelovalo je na 7. Pokladnom jahanju Belišće-Bistrinci, koje su organizirali Grad, Turistička zajednica Belišća i Konjogojska udruga Valpovštine.

Jahače su u Bistrincima počastile obitelji Balentić, Dubrović, Molnar, Majerić, Vučetić i Rakitovac, a ugošćeni su i ispred Ribarskog doma u Bistrincima gdje su ih dočekali članovi bistrinačke Udruge športskih ribolovaca. Na prolasku kroz Belišće sudionike jahanja dočekali su zamjenici gradonačelnika Ljerka Vučković i Domagoj Varžić.

- O bogatstvu slavonske tradicije svjedoče mnogi događaji koji se i dandanas njeguju i čuvaju kao dio tradicijske kulturne baštine plodnog ravničarskog kraja - navodi se u obrazloženju Turističke zajednice o toj manifestaciji.

- Jedan od tradicijskih događaja Slavonije od posebne vrijednosti je pokladno jahanje, stari narodni običaj, koji vuče korijene iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku s granice jahači su okupljali i trajbali poklade.

Pokladnim jahanjem čuva se bogata tradicija Slavonije i Baranje koja se stavlja u turističku ponudu Turističke zajednice Belišća i prigradskih naselja, poručili su. L.A.
Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

POSAO ZA 60 RADNIH DANA

Golinci dobivaju LED javnu rasvjetu

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike