Osijek
UZ POVEĆANU VRIJEDNOST LEBDEĆIH ČESTICA

Stručnjaci kažu da nema mjesta panici
Objavljeno 20. siječnja, 2020.
Nakon situacije u Zagrebu, gdje se danima bilježi povećana granična vrijednost lebdećih čestica, Osijek je ove subote, sudeći prema podatcima s Portala kvalitete zraka, također prešao graničnu vrijednost za lebdeće čestice PM10. U 13 sati one su iznosile 52,75 µg/m3, što je za nepuna tri miligrama po kubičnome metru više od granične vrijednosti.

Portal, na koji u svome odgovoru Glasu Slavonije upućuje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, mjeri tzv. 24-satni klizni prosjek, a mjerenje se provodi na mjernoj postaji Osijek 1 koja je sastavni dio Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka.

- Povišene vrijednosti, odnosno prekoračenja graničnih vrijednosti lebdećih čestica PM10, izmjerene su u većim gradovima i industrijskim središtima kontinentalne Hrvatske: Zagrebu, Osijeku, Kutini, Sisku i Slavonskom Brodu, gdje se promet pojavljuje kao jedan od dominantnih izvora onečišćenja uz mala kućna ložišta. U onečišćenju lebdećim česticama (PM10, PM2,5) značajnu ulogu imaju kućna ložišta s nepotpunim izgaranjem biomase, što dolazi do izražaja u gradovima gdje sustav grijanja nije centraliziran (preko toplana) i gdje je individualno grijanje kućanstava, osobito zimi, dominantno. Grad Osijek je zbog navedenih prekoračenja u 2015. donio Akcijski plan za smanjenje onečišćenja lebdećim česticama, kao i Izvještaj o provedenim mjerama iz navedenog plana – stoji u odgovoru resornoga ministarstva.

Inače, u gradu Osijeku mjerenje kvalitete zraka provodi se na mjernoj postaji Osijek 1, sastavnom dijelu Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka. Valja naglasiti i da je u četvrtak Centar 112 izvijestio o onečišćenju zraka, a što je izmjereno na mjernoj postaji u Kopačkom ritu. Iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije ističu da onečišćenje zraka nije nova pojava, već nešto što se iz godine u godinu, i to zbog meteoroloških razloga, odnosno guste magle, javlja na tome području.

- Razlog za to korištenje je fosilnih goriva u kućanstvima i poljoprivredi u Baranji. Nema mjesta za paniku, odnosno za neke posebne mjere ponašanja i rada. Inače se treba pridržavati onoga čega se svi kronični plućni bolesnici pridržavaju u danima guste magle. Valja izbjegavati izlaske izvan kuće – stoji u dopisu upućenom Centru 112, a koje u ime županijskog ZZJZ-a potpisuje epidemiolog, prof. dr. sc. Karlo Kožul.

Dodajmo tome da je ministar MZOE Tomislav Ćorić nedavno istaknuo kako situacije ne samo u Osijeku već i u ostalim većim gradovima ne istupaju izvan standardnih godišnjih gabarita. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike