Osijek
MUZEJ LIKOVNE UMJETNOSTI

Brojni mališani uživali
u izradi slika i skulptura
Objavljeno 19. siječnja, 2020.
Na radionicama “Mali prijatelji muzeja” polaznici uče o umjetnosti, a neki dolaze godinama

U vrijeme tehnologije teško je i zamisliti da bi se učenici nižih razreda odlučili za muzejske primjerke umjesto da vrijeme provode za mobitelom, računalom, ili na igricama. Mala, ali vrijedna skupina polaznika radionice „Mali prijatelji muzeja”, koja se tradicionalno održava u Muzeju likovnih umjetnosti subotom pravi je dokaz da ima i onih koji će se, primjerice, prije odlučiti za izložbene primjerke kipara Juraja Dobrovića, nego, primjerice, za neki lik iz omiljenog im crtića.

- Nakon stanke na zimskim praznicima ponovno smo se okupili na radionici koja nije samo crtanje i slikanje, nego i mnogo više toga. Naime, radimo prostorne instalacije, čak i skulpture i uglavnom se djeca povezuju s aktualnim izložbama poput ove Dobrovićeve koja prikazuje reljefe – pojasnila je Josipa Stojanović, vanjska suradnica MLU-a, dodajući da djeca vole umjetnost, pa su tako neka djeca ovdje još od samih početaka.

Jedna od njih je osmogodišnja Petra Đurđević koja nam je ponosno ispričala da na radionice dolazi od svoje treće godine zato jer voli gledati umjetničke primjerke. Čini to već punih pet godina i ljubav prema crtanju spojila je s ugodnim druženjem, baš kao i njezin vršnjak Lukas Filep.

- Najviše mi se ovdje sviđa kad umjetnici izlože svoje dobre radove i kad ima nešto novo, a to se uvijek događa – znalački nam je rekao osmogodišnji Filip, otkrivši i kako voli crtati i to, kaže, baš sa svime!

Nakon što su pregledali Dobrovićevu izložbu, polaznici su pokušali napraviti nešto slično, dakako, ne u istome materijalu, nego na papiru. Iako osnovnoškolci uglavnom ne znaju značenje nekih njima apstraktnih pojmova, Stojanović kaže kako im nastoje usaditi vrijednosti likovnosti i njima prihvatljivih termina. Nema sumnje da se bar u nekima od njih ne krije budući slikar ili kipar...

Marija Mihelić
POZIV MUZEJA MALIM UMJETNICIMA
Muzej likovnih umjetnosti i nadalje poziva najmlađe zaljubljenike u umjetnosti i njihove roditelje da im se pridruže na radionicama “Mali prijatelji muzeja”, po cijeni od 21 kunu, a u što je uključeni materijal. Potrebna im je, naglašavaju u MLU-u, samo dobra volja i bujna mašta za kretanje u kreativnu avanturu u ugodnom okruženju i to pod stručnim vodstvom pedagoga umjetnika.

Radionice se nakon kratke stanke nastavljaju svake subote i to u vremenu od 10.30 do 12 sati i namijenjene su djeci osnovnoškolskog uzrasta. Ostale informacije mogu se dobiti na mailu kdvetengl@mlu.hr (Kristina Delalić Vetengl).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike