Mozaik
SVOJEVRSNA PROHIBICIJA

Odzvonilo razuzdanim tulumima: Balearski otoci odlučili suzbiti pijane zabave
Objavljeno 20. siječnja, 2020.

Stotine tisuća mladih turista, prvenstveno iz Velike Britanije i Njemačke, morat će, prema svemu sudeći, španjolsko otočje zamijeniti drugom destinacijom nakon svojevrsne prohibicije koja je uvedena krajem prošlog tjedna. Naime, regionalna vlada Balearskih otoka usvojila je u petak zakon kojim namjerava suzbiti ‘‘turizam pijančevanja‘‘, što uključuje zabranu ‘‘happy hoursa‘‘, otvorenih šankova te ograničava prodaju alkohola u napučenim zonama tog španjolskog otočja u Sredozemnom moru.


Proteklih desetljeća Balearski su otoci postali sinonim za natjecanje u ispijanju velikih količina alkohola, ali i zabava koje doslovno traju 24 sata. Razularene zabave u kombinaciji s alkoholom i drugim opijatima, nažalost, svake godine završavaju i sa smrtnim posljedicama. Novi zakon tako zabranjuje i ‘‘balconing‘‘, opasnu praksu koja je posljednjih godina odnijela čak 12 života pijanih turista. ‘‘Balconing‘‘ je prelaženje s jednog balkona na drugi, uglavnom u hotelima i turističkim apartmanima, ili pak skakanje s visokih balkona u bazene. Sve žrtve bile su mlađe dobi i pokazalo se kako su u trenutku smrti u krvi imali veliku količinu alkohola.


Alkoholne ekskurzije, ili ‘‘pubcrowling‘‘, automati s alkoholom, tulumi na brodovima, poznati kao ‘‘party boats‘‘, te oglasi za alkoholna pića od petka su zabranjeni u mjestima Playa de Palma i Magaluf na otoku Mallorci, a također i u Sant Antoniju na otoku Ibizi. Turisti neće moći kupovati alkohol u tim zonama od 21 sat do 8 sati ujutro. Ta su mjesta posebno popularna među britanskim turistima.


- Balearski otoci postaju prvo mjesto u Europi u borbi protiv turizma temeljenog na ekscesima - rekao je u medijima Iago Neguerela, zadužen za gospodarstvo i turizam u regionalnoj vladi. Onaj tko bude prakticirao ili dopuštao ‘‘balconing‘‘, bit će izbačen iz hotela te će mu prijetiti novčana kazna do 60.000 eura.
Kritičari novog zakona smatraju kako će naškoditi malim trgovcima na otocima Mallorci i Ibizi. ‘‘To je pretjerana i neproporcionalna mjera‘‘, rekao je za španjolsku televiziju José Tirado, predsjednik Udruge trgovaca i poduzeća za turističke usluge Mallorce (ACOTUR). Mladi turisti željni zabave najbrojniji su turisti na Balearskim otocima.
Milan Bugarić/Hina
12

mladih turista poginulo je zbog "balconinga"
60.000

eura kazne prijeti onome tko bude i dalje prakticirao "balconing"
Ograničenje prodaje alkohola kritizirali su mali trgovci koji najviše prodaju u noćnim satima
Možda ste propustili...

RADIO OSIJEK ORGANIZIRA MANIFESTACIJU, KOJA JE OVE GODINE DRUKČIJA

Memorijal Darka Paurića 1. lipnja, na radiju i internetu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JUBILEJ URBANIH TAMBURAŠA IZ ĐAKOVA

Za 30 godina TS Dyaco album “Skladište broj 7”

2

ODGOĐENI 15. INMUSIC FESTIVAL

Belle and Sebastian i Gogol stižu 2021.

3

SNIMKE S KONCERTA

Severina ima live videospot "Rođeno moje"