Mozaik
CRKVENO PUČKO PJEVANJE SVECIMA

Očuvanje tradicije kulturne baštine
Objavljeno 20. siječnja, 2020.
Nastupile četiri ženske i jedna muška pjevačka skupina, a proglašeni su i najljepše spremljena snaša, cura i baja

Prošlo je 20 godina od prvog Zimskog spremanja u Antinu te su se organizatori ove, 2020. godine odlučili na novi koncept u novom ambijentu, što se pokazalo jako dobro.

Naime, KUD ‘‘Lela i Vladimir Matanović‘‘ Antin i Župa Presvetog Trojstva Tordinci, filijala u Antinu, odlučili su manifestaciju prebaciti u crkvu, no pod drugim nazivom - ‘‘Crkveno pučko pjevanje svecima‘‘ u tradicijskom zimskom spremanju u povodu svetkovine sv. Antuna Pustinjaka u crkvi sv. Antuna. Posebnost ove godine bilo je misno slavlje koje je predvodio Vjekoslav Lulić, župnik u Veliškovcima, a potom je uslijedio nastup pjevačkih skupina.

Večer je otvorila Ženska pjevačka skupina ‘‘Lipovac‘‘ iz Lipovca koja je već treći put bila u Antinu, no prije je bila pri KUD-u ‘‘Šokadija‘‘ Lipovac. Većinom pjevaju u crkvi te su se zbog toga odazvali pozivu u Antin, na što im posebno zahvaljuju.

- Sve nas je manje, mladi nam ne dolaze, većinom su to žene srednjih godina. Trenutno nas ima šest, no trudimo se najbolje što znamo - poručile su Lipovčanke.

U nastavku programa predstavila se Ženska pjevačka skupina ‘‘Posavke‘‘ KUD-a ‘‘Posavac‘‘ iz Kaniže u Brodsko-posavskoj županiji.

- Kulturno-umjetničko društvo ‘‘Posavac‘‘ osnovano je 2008. godine, odnosno od tada je njegovo djelovanje obnovljeno. Od tada do danas Ženska pjevačka skupina ‘‘Posavke‘‘ najaktivnija je skupina KUD-a. Posebno se ponosimo očuvanjem crkvenog pjevanja - istaknule su članice Ženske pjevačke skupine ‘‘Posavke‘‘ Kaniža.

Treća skupina večeri bila je Ženska vokalna skupina ‘‘Bocanjevčanke‘‘ koja djeluje u sklopu KUD-a ‘‘Šokadija‘‘ Bocanjevci, a predstavila se s dvije pjesme, kao i ostale skupine. Potom se predstavila Ženska pjevačka skupina ‘‘Sikirevke‘‘ iz Sikirevaca koja djeluje u sklopu Udruge ‘‘Sikirevački motivi‘‘. Na kraju večeri predstavila se Muška pjevačka skupina ‘‘Paorija‘‘ iz Tordinaca.

Mario Kokaj
NAJLJEPŠE SPREMLJENE SNAŠA, CURA I BAJA
Kako bi se sačuvao identitet tradicijskog zimskog spremanja u Antinu, i ove su godine proglašene najljepše spremljena snaša, cura i baja. Prosudbeno povjerenstvo, na čijem je čelu bio Franjo Japelj iz Zajednice kulturno-umjetničkih društava (ZAKUD), odlučilo je da je najljepše spremljena snaša Tera Nikolić iz Sikirevaca, najljepša spremljena cura Katarina Sudarević (Kaniža), a za najljepše spremljenog baju proglašen je Davor Adžić iz Tordinaca. Nagrade je uručio zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro. - Bila sam počešljana u djevojačku frizuru te sam imala na sebi svečanu zimsku nošnju koju su cure nosile. Nosila sam zimske cipele i bijele čarape, imala sam četiri uštirkana unteroka i jedna krilca kao podsuknju, bluzu, dukate i jaknicu od pliša - kaže Katarina Sudarević, najljepše spremljena cura. Tera Nikolić iz Sikirevaca, najljepše spremljena snaša, na glavi je imala šamiju zlatom vezenu, bluzu, plišanu suknju i jaknu koja se nosila u zimsko doba u svečanim prigodama. Baje se uvijek posebno spremaju, tako je bilo i u Antinu, gdje je Davor Adžić bio najljepše spremljen te je rekao kako je na sebi imao ‘’aljinu’’ karakterističnu za zimsko spremanje, košulju ‘’stan’’ i dolje ‘’gaće’’ koje su rađene priplitom i raspletom. Stjepan Belić, predsjednik KUD-a ‘’Lela i Vladimir Matanović’’ Antin, istaknuo je kako su ove godine napravili novi koncept, no ostavili su onaj tradicijski dio zimskog spremanja, što se pokazalo jako dobro, te su sve pjevačke skupine dale novu vizuru zimskog spremanja u Antinu.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

Najčitanije iz rubrike