Kultura
CENTAR ZA KULTURU SIGMUND ROMBERG BELIŠĆE

Potvrda kvalitete 40-ak programa je i više od 6600 posjetitelja prošle godine
Objavljeno 20. siječnja, 2020.
BELIŠĆE - Kao i ranijih godina, i protekla, 2019., za kulturni život grada Belišća i okolice bila je istinski vrlo bogata i raznolika, o čemu najbolje mogu posvjedočiti ljubitelji kulturnog života "grada papira". Centar za kulturu "Sigmund Romberg" Belišće, krovna ustanova u kulturi koja djeluje od 2014. samostalno, u suradnji s Amaterskim kazalištem Belišće, ili u suorganizaciji s drugim institucijama i udrugama u gradu, u protekloj je godini organizirao čak 40-ak programa, a o zanimljivosti i kvaliteti navedenih programa u prilog govori činjenica kako je ostvareno više od 6600 posjeta. Osim toga, potpuno opremljena i uređena dvorana Centra bila je domaćin brojnim priredbama i programima u organizaciji raznih subjekata grada Belišća i okolice, otkriva nam ravnateljica Centra Tea Glavica.
- Centar je u 2019. ponudio posjetiteljima širok spektar sadržaja za različite dobne skupine, od onih najmlađih do zlatne generacije. Djelatnici ustanove nastojali su jednaku pozornost posvećivati kako amaterskom stvaralaštvu, tako i profesionalnim umjetnicima. U belišćanskoj dvorani igrala su tako mnoga profesionalna, ali i amaterska kazališta, kao organizatori ugostili smo brojne glazbene umjetnike s izvedbama i klasične i popularne glazbe, organizirane su kreativne radionice za djecu, glazbeni programi različitog karaktera, a sve u svrhu promicanja kulture kao sastavnog dijela kvalitetne belišćanske svakodnevice", naglašava ravnateljica ustanove koja se kroz godine profilirala u glavnog nositelja kulturnog života ne samo Belišća, nego i cijelog ovog dijela Valpovštine.


Prošle godine prvi put su Belišće i Centar za kulturu bili domaćini Nacionalnog obilježavanja Svjetskog dana lutkarstva i Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade, prvi put održan je koncert mladih pjevačkih snaga Korak do zvijezda te gitarističko natjecanje Cro Guitar Stars, a iznimno zapažen bio je projekt Romberg – život i glazba. Mnogo pozornosti privukao je i Mjesec komedije koji je četirima predstavama napunio dvoranu do posljednjeg mjesta.


U suradnji s brojnim članstvom Amaterskog kazališta, Centar za kulturu organizirao je i tradicionalne programe u vlastitoj produkciji, kao i dvije značajne manifestacije – 41. dramski memorijal Dragutina Merca Nunoša i Ivana Nikolnikova Vanje te 43. Rombergove glazbene večeri.


Da je ljubav prema kazališnom izričaju duboko utkana u belišćanskom kraju, pokazuje i činjenica da je članstvo Amaterskog kazališta sve brojnije te danas djeluju u četirima dramskim sekcijama i trima glazbenim, od kojih je jedna dugo priželjkivana i ponovno osnovana u 2019. - Tamburaški orkestar AK Belišće. Djelatnici Centra za kulturu mnogo su pozornosti pridavali i scenografiji, uređenju i estetskoj zaokruženosti programa, što je svaki događaj nadogradilo i stvorilo potpuni kulturni doživljaj.
Djelatnici Centra koji je ime dobio prema skladatelju svjetskog glasa Sigmundu Rombergu, koji je svoje djetinjstvo proveo u Belišću, naglašavaju da sve zamišljeno ne bi bili u mogućnosti provesti bez goleme podrške Grada Belišća koji im je redovito izlazio ususret u svim njihovim programima. Zbog svega toga, uz sve tradicionalne i novoosmišljene programe, i u 2020. Centar za kulturu iz Belišća nastavit će svoje djelovanje još bolje i jače, uz želju za daljnjim velikim odazivom posjetitelja, kako iz Belišća i okolice, tako i iz širega područja.


Lidija Aničić
Nastojali su jednaku pozornost posvećivati kako amaterskom stvaralaštvu, tako i profesionalnim umjetnicima
Obitelj Gutmann
Premda je Belišće mlad grad, nedavno je proslavio 125. rođendan, oduvijek je bio tijesno vezan za kulturu i različita kulturna događanja, u čemu su prednjačili već i sami osnivači Belišća, obitelj Gutmann, a kasnije su tu ulogu preuzeli roditelji Zigmunda Romberga, Adam i Klara.
Najčitanije iz rubrike