Gastro
VINA BELJE

Vinceška - i početak nove turističke sezone
Objavljeno 18. siječnja, 2020.

Gotovo da nema mjesta diljem baranjskog vinogorja gdje neće biti obilježen najveći vinarski praznik - Vinceška. Vinogradari, vinari i njihovi gosti kušat će vinogradarski grah, peći kobasice i slaninu te uživati u vrhunskim baranjskim vinima. Živnut će, dakle, brojni podrumi i gatori jedine baranjske uzvisine, a svaki od njih pričat će neku svoju priču. Najmasovnije okupljalište hedonista, ljubitelja prirode, dobre kapljice i autohtonih zimskih baranjskih delicija bit će, već tradicionalno, nova vinarija Vina Belje, smještena u srcu baranjskog vinogorja, okružena nepreglednim vinogradima. Na sam dan svetog Vinka (srijeda, 22. siječnja) točno u podne tražit će se mjesto više na spomenutoj lokaciji. A razloga zbog čega će tome biti tako - čitav je niz. Osim s već spomenutim vrhunskim i nagrađivanim vinima, naime, beljci će svoje goste dočekati sa stolovima prepunim ukusnih delicija, ali i neizbježnim tamburašima, pa se kući nikome neće žuriti.

Tradicionalnom Vinceškom Vina Belje zapravo počinju i s novom turističkom sezonom, koja je usko vezana upravo za vina, vinograde i delicije. Vina Belje, naime, u svojoj turističkoj ponudi već određeno vrijeme imaju obilaske vinograda uz kušanja vina i tradicionalnih suhomesnatih specijaliteta i sirova, impozantne vinarije i impresivnog starog podruma u središtu Kneževih Vinograda, koji je u brijeg ukopan još prije pet stoljeća. Ovo raritetno zdanje, perfektan spoj rustikalnog i modernog, iza svojih teških vrata skriva tri etaže dugačkih hodnika ispunjenih bačvama od najboljeg slavonskog hrasta.

A u bačvama, u tišini i miru, spavaju birana i nadaleko poznata beljska vina. Skriva to zdanje još bogatu vinsku arhivu, ali i u tradicionalnom baranjskom etnostilu uređenu kušaonicu, jer se vino najbolje upoznaje upravo kroz kušanje. U njoj, pak, možete odabrati kušanja pojedinačnih vina ili vođena kušanja nekoliko vrsta vina.

Vrlo brzo nakon Vinceške Vina Belje obogatit će svoj vinski asortiman. Mjesto pod suncem, naime, pokušat će naći novi rose, berbe 2019. godine, a nakon njega i vrhunska graševina, jer su krajem protekle godine prodane sve količine ovog vina iz prethodne berbe. Koliko je stari beljski podrum zapravo popularno turističko odredište, dovoljno govori i više od 11 tisuća posjetitelja samo tijekom prošle godine te uspješno realiziran projekt Ulaznice 2 u1, nastao u suradnji

s Parkom prirode Kopački rit. Osim vrhunskih vina, posjetitelji su imali prigodu kušati (i kupiti) Baranjski kulen, proizveden u beljskoj Baranjci, jedini baranjski proizvod sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom, inače među rijetkima koji se može pohvaliti EU plavom markicom. Ni u kojem slučaju ne treba zaboraviti ni na novi asortiman beljskih proizvoda od crne slavonske svinje (kulen, kobasica i slanina) - jedinstveni doživljaj za nepce… Svemu treba dodati i novost u beljskoj turističkoj ponudi - posjete kušaonici rajčica u stakleniku Mitrovac, koja će zaživjeti u proljeće, odmah nakon početka berbe ovog rajskog povrća.

Baranja će, dakle, opet živnuti za Vincešku, a svi će putovi voditi upravo u regiju omeđenu Dunavom, Dravom i granicom s Mađarskom, regiju koja nije slučajno dobila naziv upravo po - vinu.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

2

3