Sport
EP RUKOMETAŠA

Traži se osveta za Köln
i meč-lopta za polufinale
Objavljeno 18. siječnja, 2020.
Bitno je da su naši igrači smireni, racionalni, ne i euforični, rekao je Lino Červar uoči večerašnjeg susreta s Njemačkom

Moćna i trofejna rukometna zemlja u kojoj se igra najjači klupski rukomet sljedeći je suparnik Hrvatskoj na Europskom prvenstvu. Susret s Njemačkom našim rukometašima mogao bi biti ključan za plasman u polufinale i odlazak u Stockholm.

Zbog toga u Austriji ovih dana vlada opća mobilizacija među hrvatskim navijačima. Bečki Stadthalle danas će biti obojen u crveno-bijela polja. Karte su bile rasprodane već onoga trenutka kada je bilo jasno da će nam subotnji suparnik biti Njemačka. Svi putovi danas će voditi u Beč. Večerašnjom pobjedom, naime, naši bi rukometaši širom otvorili vrata polufinala. Možda bi nam i ona čak i bila dovoljna, bez obzira kako završili u preostalim susretima s Češkom i Španjolskom. Stvari bi mogli zakomplicirati jedino još domaćini, Austrijanci, koji bi morali pobijediti u sva tri preostala susreta. Preostaje još i mogućnost zatvaranja kruga Hrvatske, Španjolske i Austrije. To su kalkulacije kojima se vjerujemo (još) ne bave u taboru hrvatske rukometne reprezentacije.

Nema tajni
Među našim rukometašima i članovima stožera ne spominje se ni riječ osveta. A razloga za nju ima. Prošle godine u drugom krugu Svjetskog prvenstva Nijemci su u Kölnu minimalno slavili, ali i uz pomoć danskih sudaca. Nakon susreta cijela je Hrvatska sipala gnjev, danski tzv. djelitelji pravde našli su se i na udaru hrvatskih navijača na društvenim mrežama, a Lino Červar pozivao se na Olimpijsku povelju. Danas ipak Červar poziva na smirenost i razboritost.

- Ovo je utakmica posebnog naboja i zato je bitno da su naši igrači smireni i racionalni, ne euforični. Moramo se koncentrirati samo na tu utakmicu. Znamo da ćemo imati vrlo moćnog protivnika s dosta kvalitetnih pojedinaca koji igraju u najvažnijim, najvećim klubovima. Mi moramo pružiti discipliniranu, taktičku igru, moramo pokazati veliku upornost, strpljivost i zalaganje kroz cijelu utakmicu - rekao je Lino Červar.

Između hrvatskih i njemačkih rukometaša nema prevelikih tajni. Uostalom, niz je onih koji međusobno dijele svlačionicu i koji su i izvan terena odlični prijatelji. Primjerice, vratar Andreas Wolff odličan je prijatelj s Domagojem Duvnjakom. Igrali su zajedno u Kielu, a danas sjajni njemački vratar "čuva leđa" Igoru Karačiću u Kielceu. Duvnjakovi suigrači su i odlični pivoti Wiencek i Pekeler, koji ujedno čine i središnjicu njemačke obrane. Sjajna su im krila. Uwe Gensheimer tri je godine proveo u PSG-u, odlučio se vratiti u Rhein Neckar Lowen. Desno su Reichmann i Kastening. Vidjelo se u četvrtak kako su Bjeloruse "ubili" ritmom i trkom. Zanimljivo, svladali su ih istim rezultatom kao i Hrvatska u Grazu (31:23). Trebat će to sve zaustaviti. Kao i odlične vanjske igrače Druxa, Häfnera, Böhma, Webera...

Izgubili u Zagrebu i Hannoveru
Sudar u Kölnu nije bio posljednji između Hrvatske i Njemačke. U listopadu u reprezentativnom tjednu odigrana su dva međusobna prijateljska susreta. Oba puta minimalno su slavili Nijemci. U Zagrebu je bilo 25:26, u Hannoveru 24:23. Lino je tada još isprobavao, nije otkrio sve karte. Vjerujemo kako i danas sprema neko iznenađenje za moćni njemački stroj.

Krešimir Lacković
DOSADAŠNJI SUSRETI

Lijepo je se sjetiti susreta u Ateni i onoga u Lisabonu

 

Na završnicama velikih natjecanja hrvatski i njemački rukometaši dosad su se sastajali 11 puta. Uspješnija je Hrvatska. Imamo sedam pobjeda, Nijemci su slavili tri puta, a jednom je bilo neriješeno. Dakako, kada se spomene Njemačka najradije pamtimo dva finala na Svjetskom prvenstvu u Portugalu 2003. i godinu dana poslije na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. Oba puta slavila je Hrvatska i zapravo jedina dva zlata osvajali smo kada su nam Nijemci bili suparnik u finalima. Uspješniji smo i na europskim prvenstvima. Dosad smo odigrali međusobno četiri utakmice, a ostvarili smo tri pobjede. Treba reći kako su Nijemci pobijedili u posljednja dva međusobna susreta. Na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj slavili su s čak sedam razlike, a posebno ćemo pamtiti i onu prošlogodišnju u Lanxess Areni u Kölnu. Dan nakon kiksa s Brazilcima Hrvatskoj je trebalo iskupljenje s domaćinima. S najmanje remijem sačuvali bi izglede za polufinale. U sjajnoj atmosferi, Nijemci bodreni od 20 tisuća svojih navijača, igrao se doista muški rukomet. Hrvatska je pred kraj imala vodstvo, no Nijemci su imali, osim osmog, i dva “danska pojačanja”. Zahvaljujući i spornim odlukama danskih sudaca Gjeringa i Hansena, posebno kod procjene navodna Karačićevog probijanja u posljednjem hrvatskom napadu, Nijemci su tada stigli do pobjede. HRS je uputio “prosvjednu notu”, prebrojali su sve pogreške danskih sudaca, ali, kao i uvijek dotada, “pojeo vuk magare”. Nadamo se zato kako večeras nećemo spominjati sudce. K.L.

Najčitanije iz rubrike