Mozaik
LIJEPA PRIČA IZ BUŠETINE

Blizanke Kristina i Valentina slave prvi rođendan
Objavljeno 18. siječnja, 2020.
Sijamske blizanke iz Bušetine postale su pravo “čudo s Rebra”, gdje su djevojčice operirane

Blizanke Valentina i Kristina Tambolaš iz Bušetine došle su 16. siječnja prošle godine na svijet u rodilištu bolnice Sv. Duh u Zagrebu, a njihova mala tijela bila su spojena donjim dijelom prsnog koša, zajedničkim crijevima i jetrom. Bile su dugačke 41 centimetar i zajedno težile samo 3900 grama.

Sijamske blizanke rođene su kao “palčice”, u 33. tjednu, i šanse da prežive iznosile su samo 16 posto, no te su brojke liječnici iskoristili za pobjedu života i uspješno ih razdvojili u operaciji koja je zbog svoje specifičnosti i zahtjevnosti ušla u medicinske anale. Djevojčice su postale pravo “čudo s Rebra”, gdje je povijesna operacija izvedena. Valentina i Kristina nedavno su proslavile svoj prvi rođendan. U krugu obitelji male lavice svoj dan provode u puzanju, prvim koracima, gugutanju, isprobavanju kašica i novih igračaka.

- Sad kad gledam unatrag tih godinu dana, pitam se otkud nam snage za sve i, vjerujte, ne znam kome bih prije zahvalila. Dragom Bogu, koji nam je dao snage, vjere i hrabrosti; doktorima, koji su spasili naše djevojčice na operaciji; doktoru Tvrtku Kovačeviću, koji je prvi dijagnosticirao da su spojene; pa svim sestrama i osoblju bolnica, svim ljudima koji su nam pomagali svih ovih mjeseci - govori majka Marija. Dobri ljudi, Općina, Grad Virovitica i Županija virovitičko-podravska obitelji su puno pomogli. Njihovim razvojem zadovoljni su, uz roditelje, i liječnici, kojima na kontrole u Zagreb odlaze jednom mjesečno.

- Savjetovali su nam da se jednostavno opustimo i pratimo njihov prirodni ritam i napredak. Iako navršavaju prvu godinu, njihove motoričke sposobnosti su ipak bliže onima desetomjesečnog djeteta. No mi smo prezadovoljni. Uveli smo i veći broj namirnica u prehranu, a svaki dan kuham i tri posebna obroka samo za njih zato što polako uvodimo nove namirnice i isprobavamo što im odgovara, a što ne - kaže brižna majka Marija dodajući kako su Valentina i Kristina po naravi strpljive i vesele djevojčice.

Blizanke su prave maze, a uz roditelje u njima uživaju i stariji brat i sestra Maja i Ivan koji su velika pomoć majci. Uz njih, najveća pomoć Mariji stiže od supruga Petra, koji nakon posla rješava sve ono što ona tijekom dana ne stigne.

Vladimir Grgurić
3900

grama sestrice su zajedno težile pri rođenju, danas se dobro razvijaju
3

posebna obroka majka Marija svaki dan kuha za blizanke
O blizankama se brinu svi, uz brižnu majku, brat i sestra Maja i Ivan te neumorni otac Petar
Najčitanije iz rubrike