Kultura
KULTURNI CENTAR I HNK OSNAŽUJU PARTNERSTVO

Ciljaju na one od 15 do 26 godina
Objavljeno 18. siječnja, 2020.

Vezani članci

NIŠA U KOJOJ POSRĆU MNOGI TEATRI

Program za publiku koju je teško dobiti i zainteresirati

POČINJE NOVA MANIFESTACIJA: KLASICI U HNK-u

Euripidove "Trojanke" - priča o tuzi i zlovremenu

Nova kazališna manifestacija otvara prostor za mlade do 26 godina radi stvaranja dobrih kulturnih navika - predstavila je jučer u svečanom foajeu tročlana ekipa siječanjski dvodnevni festival Ctrl Alt HNK. Jamstvo uspjeha je i kvalitetan i koristan partner, umrežavanje, a HNK-u je to u ovom slučaju Kulturni centar na čelu s Ivanom Kristijanom Majićem, naglasila je Jadranka Petrović, voditeljica propagande i prodaje. Ideja za manifestaciju rođena je u lipnju prošle godine, nedugo nakon što je na čelo HNK došla Dražena Vrselja, a Drame Petra B. Blašković. Ne oglušiti se na potrebe mladih u gradu bila im je primarna zadaća za koju smatraju da je rješenje upravo ovakav festival koji će pokrivati taj "međuprostor" i nuditi alternativnu kulturu (iz toga i kratica). U početku KC još nije imao konkretne obrise, tj. nije se znalo kada će biti otvorenje. Bogatiji za to saznanje, a otvorenje je u svibnju, potvrdio je ravnatelj, prigrlili su ih kao partnere, pa će drugi ciklus imati i novu adresu.


Otvoriti, nikako zatvoriti kazalište, i to malim, alternativnim kazališnim skupinama, produkcijama i entuzijastima iz Hrvatske, ali i izvan nje, nastojat će festivalom. Produkcije varaždinske Umjetničke organizacije GLLUGL, koju čine uspješni osječki bivši studenti, svakako će naći svoj prostor već u drugom ciklusu i to - najavljeno je - predstavom Mi. Moći će pogledati i predstavu Lov na medvjeda Tepišara.


Iza većine ovih naslova na ovaj ili onaj način stoje Osječani ili kreativci koji su potekli s AUKOS-a, pa ih nastoje vratiti ili zadržati ovdje kako bi ostavili umjetnički trag, dodaje Majić, sretan što su i KC (koji ovih dana obilježava prvi radni rođendan), i HNK bili spremni na ovaj korak i nada se da će biti dobar primjer i drugim ustanovama za suradnju.
- KC je morao pronaći svoje mjesto, prepoznati partnere. Od nas se mogu očekivati novosti, suradnje. Moramo odgajati mladu publiku - kaže Majić. N.Vek.
OSJEČKI TRIPTIH MOŽE SE ZATVORITI
Osječki triptih - HNK, KC i Dječje kazalište - sada se može zatvoriti, uvjerena je Petra Blašković, misleći pritom na sličnu misiju - ponuditi zanimljive dramske sadržaje za one od 15 do 26 god., kako ne bi došlo do prekida niza odlaska u kazalište. Svojevrstan je to povratak interesa za kazalište pod radnim motom S ekipom u kazalište, poput noćnog izlaska. Imat će i akciju - na svake dvije kupljene, treća je gratis, a cijena je 30 kuna, što znači da u ovom slučaju pojedinačna iznosi svega 20 kuna, najavila je Petra Blašković.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike