Kultura
ORIS: PREDAVANJE I PROMOCIJA KNJIGE ANDRIJE MUTNJAKOVIĆA

Dioklecijanovo podrijetlo i graditeljski opus
Objavljeno 17. siječnja, 2020.
U četvrtak, 23. siječnja, s početkom u 18 sati u Orisu, Kući arhitekture, u Zagrebu održat će se predavanje i predstavljanje knjige akademika Andrije Mutnjakovića Imperator Diokletianus Dalmata: veliki rimski graditelj, u izdanju Art studija Azinović.


Knjiga o Dioklecijanovu životu i djelu obuhvaća dokumentiranu sintezu njegova podrijetla i graditeljskog opusa. Poglavlje SALONA daje informacije o Dioklecijanovu ilirskom podrijetlu i zavičaju. Poglavlje RIM obrađuje arhitekturu Dioklecijanovih termi kao najvećih i jedinih sačuvanih carskih termi. Poglavlje PALMIRA istražuje revitalizacije grada i gradnju njegove palače. Poglavlje ANTIOHIJA razmatra gradnju Novog grada Antiohije i carske palače. Poglavlje EGIPAT analizira funkcionalne karakteristike sagrađenih vojnih logora i Tebe kao imperijalne palače. Poglavlje SIRMIJ analizira Dioklecijanov udio u gradnji grada i carske palače. Poglavlje NIKOMEDIJA predstavlja poznate podatke o gradnji njegove carske prijestolnice. Poglavlje SPLIT analizira arhitektonsko-urbanistički fenomen Dioklecijanove palače, najsačuvanije antičke palače, a poglavlje ARCUS NOVUS zaključuje knjigu s prikazom njegova srušenog trijumfalnog slavoluka u Rimu.
Cilj je knjige istražiti i sintetizirati jedinstveni graditeljski pothvat rimskog cara ilirskog podrijetla na temelju razumijevanja našeg identiteta kao baštinika rimske kulture Ilira. Svrha je knjige da se kod nas i u svijetu neobrađena tema Dioklecijanova graditeljstva kvalitetno i jasno predoči širem sloju građana te da se u svijetu promovira respektabilni doprinos dalmatinskog Ilira u formiranju novovjekovnog europskog identiteta, arhitekture i kulture. N.Vek.
Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike