Mozaik
EXIT TIMU JOŠ JEDAN FESTIVALSKI OSCAR

Europska nagrada za
No Sleep, najbolji novi
festival Europe 2019.
Objavljeno 17. siječnja, 2020.
Exitov međunarodno priznati No Sleep festival proglašen je ovih dana najboljim novim festivalom Europe na svečanoj dodjeli Europskih festivalskih nagrada (European Festival Awards) u Nizozemskoj, najprestižnijem europskom festivalskom natjecanju! Prije ove nove titule za No Sleep EXIT tim je već osvojio dvije nagrade za najbolji veliki europski festival za izdanja iz 2013. i 2017. godine, a Sea Dance za najbolji europski festival srednje veličine 2015. godine.


Zahvaljujući tome EXIT tim postao je i najnagrađivanija nezavisna festivalska grupacija Europe, osvojivši čak četiri titule u samo sedam godina, i to u godini kada EXIT proslavlja svoj jubilarni, dvadeseti rođendan. Ovaj trijumf No Sleep festivala posebno se ističe kada se uzme u obzir da je na ovogodišnjem festivalskom natjecanju sudjelovalo više stotina festivala, za koje je glasalo preko 350.000 ljudi iz brojnih zemalja svijeta, kao i stručni žiri, koji čine neki od najvećih autoriteta u svjetskoj glazbenoj industriji. Nakon dvije osvojene titule i EXIT se ponovo našao među deset najboljih velikih festivala Europe, i to deseti put otkad su ove nagrade ustanovljene 2009. godine, a među najboljima u svojoj kategoriji čak šesti put našao se i Sea Dance.


Glazbena platforma No Sleep, koju je EXIT kreirao uz podršku popularnog domaćeg brenda Guarana, izgradila je zavidnu reputaciju na svjetskoj sceni u proteklih pet godina, prije svega kroz kultnu pozornicu na EXIT i Sea Dance festivalima, ali i brojnim No Sleep događajima u svjetskim metropolama kao što su London, New York, Rim, Sao Paulo, Barcelona, Bruxelles i drugi. Uz pohvale fanova i medija iz više od 40 zemalja svijeta, No Sleep je predstavio neke od najuzbudljivijih izvođača svjetske elektronske scene i vodećih klubova, koji su ugostili i Exitove No Sleep događaje, a među kojima su i fabric (London), Rex, Concrete (Paris), Tresor (Berlin), Sub Club (Glasgow), Fuse (Bruxelles), Arma17 (Moskva), D-Edge (Sao Paolo), The Bunker (New York), Goa (Rim), Nitsa (Barcelona) i drugi.


Iako se održava samo dvije godine u današnjem formatu, festival No Sleep već se izdvojio kao jedan od najvećih indoor elektronskih glazbenih događaja u Europi, a održava se na preko deset lokacija u Beogradu, uključujući Glavni hangar u Luci Beograd i međunarodno priznatim klubovima kao što su Drugstore, 20/44, Mladost, half, Dot i drugi. Na popisu dosadašnjih izvođača festivala nalaze se redom neka od najtraženijih svjetskih imena kao što su Nina Kraviz, Fatboy Slim, Amelie Lens, Bicep, Jeff Mills, Dax J i brojni drugi. Nakon velikog uspjeha rasprodanog samostalnog festivalskog izdanja i prateće konferencije, No Sleep se vraća ove godine u studenom, a sve detaljnije informacije bit će uskoro dostupne na web-stranici nosleepfestival.com.
Za sve one koji jedva čekaju ljeto i rasplesane noći na No Sleep pozornicama na EXIT i Sea Dance festivalima, dovoljno je da se kao postojeći ili budući kupci ulaznica registriraju u terminu od 1. do 29. veljače na stranici exitfest.org, gdje mogu i kupiti ulaznice, kao i direktno u prodajnim mrežama Entrio i TicketShop. Turistički paketi za EXIT i druge festivale nalaze se na stranici exittrip.org. T.K.
4

međunarodne titule dobio je EXIT tim u samo sedam godina
Najčitanije iz rubrike