Novosti
SUSRET NJEMAČKE KANCELARKE I PREMIJERA PLENKOVIĆA

Merkel: Postigli ste uspjehe na putu prema Schengenu
Objavljeno 17. siječnja, 2020.
Čelnici Njemačke i Hrvatske nadaju se pomacima u pregovorima o proširenju EU-a

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Berlinu predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Europskom unijom njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, na susretu na kojemu se razgovaralo i o bilateralnoj suradnji dviju zemalja.



Realna perspektiva

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka Merkel i Plenković izjavili su kako se nadaju da će doći do pomaka u otvaranju pristupnih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije s EU-om na samitu koji u Zagrebu u svibnju organizira predsjedateljica Unije Hrvatska.


Podsjetimo, Europska unija obećala je da će početi pregovore s dvije istočnoeuropske države, ali su Francuska, Danska i Nizozemska to blokirale na europskom samitu u listopadu. Francuski predsjednik Macron je nedavno, nakon susreta s hrvatskim premijerom, izjavio kako je promjena metodologije pregovaračkog procesa preduvjet za otvaranje pregovora s kandidatskim zemljama. Europska komisija trebala bi ovoga mjeseca izići s prijedlogom promjena pristupnog procesa, a u veljači objaviti dodatno izvješće o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.


"Samit o zapadnom Balkanu koji će se održati u Zagrebu jako je važan zbog problema s početkom pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije. Nadamo se da ćemo na sastanku na vrhu EU-a i zemalja zapadnog Balkana postići pomake na tom polju", rekla je Angela Merkel u četvrtak. Plenković također optimistično gleda na samit koji će se održati 5. i 6. svibnja u Zagrebu. "Taj samit će dati realnu perspektivu u odnosima EU-a sa zemljama u susjedstvu kako bismo znali kojom dinamikom će se te zemlje kretati prema članstvu", rekao je Plenković.


Dvoje dužnosnika razgovaralo je i o koordinaciji predsjedanja EU-om i potvrdilo želju da zajednički rade na rješavanju problema poput Brexita i dugoročnog proračuna EU-a. Njemačka će, naime, 1. srpnja preuzeti od Hrvatske rotirajuće predsjedanje EU-om.


Tema sastanka čelnika bila je i ulazak Hrvatske u Schengenski prostor. Njemačka kancelarka izjavila je da je Hrvatska na putu prema Schengenu postigla mnoge uspjehe.


- U vrijeme našeg predsjedanja teško je očekivati velike promjene - rekao je Plenković, spomenuvši i kako Hrvatska radi na strategiji uvođenja eura.


Hrvatski je premijer istaknuo kako dvije zemlje godinama njeguju izvrsne bilateralne odnose. "Njemačka je već trideset godina najvažniji partner na političkom i gospodarskom planu", rekao je Plenković.
Iseljavanje

Spomenuo je da su u Hrvatsku prošle godine stigla tri milijuna njemačkih turista, koja su ostvarila više od 21 milijuna noćenja. Istaknuo je kako je prošle godine potpisan akcijski plan za jačanje odnosa urodio novim gospodarskim projektima, uključujući gostovanje hrvatskih kompanija na sajmu poljoprivrede Zeleni tjedan u Berlinu, gdje je Hrvatska ove godine zemlja partner. Sajam ove godine bilježi rekordan broj izlagača, a predstavlja ih se čak 1800 iz 72 zemlje. Zeleni tjedan će u petak ujutro otvoriti hrvatski premijer, zajedno s njemačkom ministricom poljoprivrede Julijom Kloeckner i njezinom hrvatskom kolegicom Marijom Vučković. Na hrvatskom štandu će se pod sloganom "Kultura agrikulture", u organizaciji HGK-a, svojim proizvodima predstaviti pedesetak izlagača.


Premijer Plenković na susretu u Berlinu darovao je njemačkoj kancelarki maramu s logom hrvatskog predsjedanja EU-a, kakvu je već u više navrata oko vrata nosila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.


Uoči posjeta Berlinu Andrej Plenković dao je intervju za njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.


"Istina je da borbu protiv korupcije moramo učvrstiti na svim razinama, ali glavni razlog iseljavanja je želja mladih da u kratkom roku poboljšaju svoju financijsku situaciju", rekao je Plenković u razgovoru za taj list, odbacivši navode prema kojima mladi odlaze iz Hrvatske zato što im je dosta korupcije i nepotizma.
Hrvatski premijer je istodobno ustvrdio kako se i pola zemalja članica Europske unije suočava s problemom pada broja stanovnika te da se Hrvatska na razini EU-a bori za to da se taj problem shvati ozbiljno. "Tema demografije je na izričito zahtijevanje Hrvatske ušla u ‘Stratešku agendu 2019-2024‘ Europske unije. Mi smo isto tako sretni da je povjerenica Dubravka Šuica u novoj Europskoj komisiji zadužena za pitanje demografije", rekao je Plenković.


Dijana Pavlović
EK: HRVATSKOJ 60 MILIJUNA EURA
Europska komisija predstavila je u četvrtak državama članicama prijedlog raspodjele 7,5 milijardi svježeg novca namijenjenog Fondu za pravednu tranziciju, prema kojem bi najviše dobile Poljska i Njemačka, dvije milijarde, odnosno 877 milijuna, a Hrvatska bi dobila 60 milijuna eura. Predloženi Fond za pravednu tranziciju trebao bi sa 7,5 milijardi svježeg novca iz sedmogodišnjeg proračuna EU-a za razdoblje 2021. - 2027. mobilizirati ukupno oko 100 milijarda investicija.

Fond je namijenjen u prvom redu državama i regijama koje najviše ovise o fosilnim gorivima kako bi one lakše prošle tranziciju prema niskougljičnom gospodarstvu.

EU, odnosno sve zemlje članice, osim Poljske, obvezao se da će postići klimatsku neutralnost do 2050. godine. Sredstva iz Fonda za pravednu tranziciju namijenjena su, primjerice, za prekvalifikaciju radnika koji su radili u visokougljičnim djelatnostima i za diversifikaciju gospodarske djelatnosti u regijama.
sajam
HRVATSKA JE PARTNER NA ZELENOM TJEDNU