Osijek
U OSIJEKU VIŠE UMRLIH NEGO POKOPANIH OSOBA?

Urne s pepelom roditelja čuva u svojoj dnevnoj sobi
Objavljeno 17. siječnja, 2020.
Osječanka kaže kako urne s pepelom nije pokopala poštujući njihovu želju

Nerijetko u osmrtnicama možemo pročitati da se neki pogreb obavlja u krugu obitelji, najčešće prema želji koju je pokojnik izrazio za života. No iako bismo pomislili da se to odnosi na klasičan pogreb na groblju, gdje se okupe članovi najuže obitelji, u rijetkim slučajevima tomu ipak nije tako. Početkom 2017. godine Osječanka K. M. (podatci poznati redakciji) u samo je nekoliko mjeseci ostala bez oba roditelja. Prema njihovoj ranijoj želji, tijela su im kremirana, a urne s njihovim pepelom, umjesto u kolumbariju, odnosno u grobnici, i danas čuva u svojoj dnevnoj sobi.

Jezično i pravno
- Kad je umro otac, obratili smo se pogrebnom poduzeću “Lira” i nakon što su nam vratili urnu s pepelom, rekli su nam da mi možemo odlučiti što ćemo s njom. Kako je otac imao želju da njegovi posmrtni ostatci budu u kući ako je to moguće, kupili smo i ukrasnu urnu i ostavili je u kući. Isto je bilo i s majkom, i tri godine poslije urne s pepelom mojih roditelja još uvijek su na istome mjestu - rekla nam je K. M., priznavši kako se njoj osobno to ne sviđa jer joj se čini da se nikada nije zapravo oprostila od svojih roditelja, no poštuje njihovu posljednju želju. Prijatelji i rodbina koji žele ostaviti cvijeće, kao što je to uobičajeno na grobovima, godinama ga donose u kuću.

Ova neobična priča nije jedina. Dobro upućeni sugovornik povjerio nam je kako su mu dobro poznati slučajevi bacanja pepela s osječkog visećeg mosta. Privatni pogrebnici pak kažu nam kako nemaju ništa protiv toga da urnu s pepelom pokojnika predaju obitelji. Kažemo pepelom jer, zakonski gledano, pepeo pokojnika ne smatra se posmrtnim ostatcima, a samim tim “nije nikakva opasnost od zaraze”. Potvrdio nam je to Franjo Mrđen, rukovoditelj pravne službe zagrebačkih Gradskih groblja u sklopu kojega je, za sada, jedini krematorij u Hrvatskoj.

- Vidite, to jesu posmrtni ostatci, no prema mišljenju nadležnog ministarstva, kod polaganja urne ne postoji vrijeme čekanja da se oslobodi mjesto za ukop. U smislu propisa, opasnost od zaraze kod urni ne postoji i nije potrebno mišljenje Sanitarne inspekcije. Dakle, pepeo pokojnika jedino je jezično gledano posmrtni ostatak, a pravno ne. Konkretno, kad kod nas dođe pogrebno poduzeće izvan Zagreba i doveze pokojnika na kremaciju, mi njemu predamo urnu. Kamo će on voziti urnu, mi to ne znamo, niti moramo znati – naglašava Mrđen, dodajući da pogrebni prijevoznik ne mora biti uključen u povratak urne, što teoretski znači da urnu može preuzeti i član obitelji, što je i jeftinija varijanta.

Pohrana i posipanje
U Osijeku je pak uobičajeno da pogrebno poduzeće odveze tijelo na kremaciju i doveze urnu s pepelom. Kako doznajemo od Zorislava Dorića, vlasnika pogrebnog poduzeća “Dorić”, strankama koje zahtijevaju uzeti urnu savjetuje da ipak učine pokop urne. Na upit što bi učinio da obitelj inzistira u svom naumu da ne pokopa urnu, Dorić kaže kako bi im urnu predao, uz pisanu napomenu da će obitelj o svom trošku zbrinuti urnu.

Isto bi učinili i u pogrebnom poduzeću “Jablan”, gdje djelatnica Svjetlana Horvat ističe kako nakon dovoza urne iz Zagreba, s pepelom pokojnika “Jablan” više ne mora imati nikakve veze.

- Ako budemo imali takav zahtjev, svakako će moji šefovi razmotriti slučaj - dodala je Horvat, upućujući na riječi Sanje Šprajc Kranjčec iz Posmrtne pripomoći, koja je nedavno u medijima izjavila kako zakonom nije određeno da se urna s pepelom pokojnika ne smije čuvati kod kuće.

Kada je riječ o posipanju pepela pokojnika, osječki Ukop dopušta da se to čini samo na ružičnjaku pokraj kolumbarija na Centralnome groblju i inzistira na tome, prema čl. 1 i 2 Zakona o grobljima, da se urna položi na groblju, odnosno pepeo pospe isključivo u ružičnjaku.

Međutim, prema riječima voditelja Službe komunalnog redarstva Grada Osijeka, Ivice Šiškića Odlukom o komunalnom redu izrijekom nije propisano da se to ne smije. Naime, čl. 88 Odluke propisuje da na javnim površinama nije dopušteno bacanje ili ostavljanje izvan propisanih posuda, između ostalog i pepela.

- Zakon propisuje da se osoba može kazniti ako počini djelo definirano kao prekršaj. U ovom slučaju nije navedeno da je riječ o pepelu pokojnika, no teoretski se osoba može kazniti zbog onečišćenja javne površine. Učini li to u dvorištu, odnosno na privatnoj površini, komunalni redar nema ingerenciju - kaže Šiškić.

Dodajmo da je 2019. godine u Osijeku Ukop obavio 1270
pokopa.

Marija Mihelić
POKAPANJE IZVAN GROBLJA? MOGUĆE JE!
Za razliku od prva dva, stavak 3 čl. 12 Zakona o grobljima omogućuje ukapanje umrlog izvan groblja, uz odobrenje tijela jedinica lokalne samouprave, točnije "komunale" i zdravstva. Istaknuo je to i Mrđen, rekavši da takvih slučajeva nema, no zakonski je omogućeno.

- Nakon vašeg upita pregledali smo Zakon o grobljima i vidjeli da nisu definirani uvjeti na temelju čega se rješenje može izdati. U slučaju da zaprimimo zahtjev, a što do sada nije bio slučaj, pokrenut ćemo proceduru i očitovanje zahtjeva od strane nadležnog ministarstva, ali i Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo - izjavio je Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka.
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike