Osijek
STIGAO RAČUN UNATOČ RLAH-U

Nakon puta po EU-u pokušali im naplatiti roaming za pozive
Objavljeno 17. siječnja, 2020.
Račun je nakon pritužbi poništen, no ostaje pitanje koliko je roaming usluga drugima ipak naplaćeno

Od kako je 2017. u zemljama EU-a započela primjena nove uredbe koja određuje da korisnici i u roamingu ili u mobilnim mrežama u inozemstvu plaćaju cijene iz svojih tarifa u matičnim zemljama, zaljubljenici u putovanja odahnuli su. Bilo da je riječ o izletu u kupnju u susjednu Mađarsku ili Austriju, odlasku na skijanje na popularna europska skijališta ili pak kulturno-zabavnom pohodu u neku od europskih metropola, već dvije godine sve je mnogo lakše kada nema vječne stare kalkulacije - kada i koliko koristiti mobitel.

No osječka obitelj nedavno se našla u neočekivanoj situaciji - tjedan dana putovali su po Europi koristeći svoje mobilne telefone kao da su kod kuće. No nakon putovanja račun im ipak nije bio u skladu s onim što su očekivali.

"Nemamo fiksni telefon kod kuće, pa svi imamo neograničene fiksne tarife na mobitelima. Dakle, koliko god da bilo tko od nas priča na mobitel, prema bilo kojoj mreži, koliko god da šalje SMS poruka ili koristi internetskog prometa, računi su nam uvijek isti. No nakon putovanja dobili smo jedan od računa uvećan za 118,26 kuna, i to specificirano na račun roaming usluge u pogledu odlaznih poziva. Kako nismo ni u jednom trenutku napustili EU, odmah smo se s pritužbom obratili službi za korisnike teleoperatera. Oni su obavili neke provjere te se u konačnici ispričali i umanjili račun za tih 118 kuna. No, ostaje činjenica da su ga ipak poslali. I da smo mi primijetili naplatu roaminga samo zbog naše specifične situacije. Da račun za mobitel za tri osobe varira ukupno do stotinjak kuna mjesečno, većini je prihvatljivo. Nameće se pitanje koliko osoba tijekom protekle dvije godine nije primijetilo da im se u manjim iznosima možda naplaćuje roaming usluga u zemljama EU-a prema sistemu "ako prođe prođe", priča Osječanin, uz poruku svima koji putuju u zemlje EU-a da ubuduće ipak nakon putovanja obrate pažnju na specifikaciju stavki računa za mobilne usluge jer je teško povjerovati kako je on jedini kojega su, svjesno ili nesvjesno, pokušali oštetiti na ovaj način.

No, u svakom slučaju, jedini je čiji je slučaj u 2019. godini prijavljen Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM), iz koje kažu kako mimo ove priče u posljednjih godinu dana Agencija nije zaprimila prigovore za neosnovanu naplatu u roamingu. No iz Agencije savjetuju kako i prema kojoj osnovi ovakvom problemu pristupiti.

"Od kako je 15. lipnja 2017. započela primjena roaming uredbe, tzv. RLAH - u roamingu kao kod kuće (Roam Like At Home), kojom se cijene roaminga u zemljama EU-a/EEA-a određuju na osnovu nacionalnih cijena - svaki korisnik koji se nalazi u roamingu plaća usluge sukladno tarifi koju je ugovorio sa svojim operatorom za domaći promet. U predmetnom slučaju korisniku se dolazni pozivi ne smiju naplaćivati, a odlazni se naplaćuju kao pozivi prema drugim mrežama u RH te ako korisnik ima u svoj tarifi uključene besplatne minute prema drugim mrežama, tada iste može trošiti i dok je u roamingu. Nadalje, ista uredba propisuje mogućnost naplate dodatne roaming naknade za sav roaming promet ako se korisnik nalazi u roamingu dulje od četiri mjeseca, ali ona ne smije biti viša od Uredbom utvrđene cijene te mora biti transparentno komunicirana korisniku prije početka naplate", kažu iz HAKOM-a, također uz poticaj građanima koji putuju u zemlje EU-a da obrate pažnju na naplatu roaming usluge te prijave nepravilnosti koje će potom HAKOM procesuirati sukladno Zakonu o elektroničkim komunikacijama.

Ivana Solar
Oprezno s korištenjem interneta
Iz Europske komisije poručuju potrošačima da razumno koriste internet unutar svojih tarifa. “Ako kod kuće imate neograničene mobilne podatkovne tarife ili vrlo jeftine mobilne podatkovne tarife, vaš operator može primijeniti ograničenje na podatke tijekom roaminga. Operator vas mora unaprijed obavijestiti o tome i upozoriti vas kada dođete do toga, a sve preko toga bit će podložno dodatnoj naplati”, upozorava EK.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana