Osijek
ZAVRŠENO PRIPAJANJE

Županija preuzela 145 djelatnika iz državne uprave
Objavljeno 17. siječnja, 2020.
Do kraja 2019. provedena je sistematizacija, zaposlenici su dobili rješenja o radnim mjestima

Na vrijeme smo počeli i na vrijeme smo priču na zadovoljavajući način priveli kraju, tim je riječima osječko-baranjski župan Ivan Anušić sumirao realizaciju pripajanja ureda državne službe u administrativne okvire Osječko-baranjske županije. Kako smo u nekoliko navrata izvještavali, reformom državne uprave, s početkom ove godine u Hrvatskoj je provedena decentralizacija kojom je omogućeno županijama obavljanje državnih poslova, što podrazumijeva preuzimanje državnih službenika, opreme i sredstava za rad. Pojednostavljeno: uredi državne uprave kao institucija ugašeni su, a državni službenici koji su do sada obavljali poslove iz sustava državne uprave prešli su u sastav županije te postali službenici i namještenici područne samouprave.

Na primjeru najveće slavonske županije, Ured državne uprave prije preuzimanja imao je 208 djelatnika, od kojih se 63 odlučilo na odlazak u mirovinu uz stimulativne otpremnine. Na ovo se odlučilo i osam djelatnika Županije, tako da (n)ovo jedinstveno tijelo Osječko-baranjske županije sada ukupno broji približno 350 zaposlenih.

- Proces spajanja protekao je bez nesporazuma, sve je na vrijeme iskomunicirano s djelatnicima državne službe. Ponuđena su im radna mjesta prema njihovim preferencijama, odnosno prema opisu poslova koje su radili u državnoj upravi, tako da, koliko mi je poznato, u ovom trenutku nema nezadovoljnih - kazuje župan. Preuzimanje je značilo i određeni organizacijski preustroj postojećih županijskih upravnih odjela, umjesto dosadašnjih 13, Osječko-baranjska županija sada ih ima 15. Do kraja prošle godine provedena je sistematizacija, a novi su zaposlenici na vrijeme dobili rješenja o novim radnim mjestima.

Najveći broj "novih" djelatnika tako su dobili Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb; UO za obrazovanje te novooformljeni UO za turizam, kulturu i sport.

Župan Anušić nastavno veli kako će nakon ovog "ljudskog" spajanja slijediti i daljnji procesi racionalizacije na način da će se pojedini uredi i prostorno grupirati radi efikasnijeg djelovanja. Uz ovo se veže i vlasničko preuzimanje nad cijelom nekretninom u Županijskoj ulici, koja će krenuti u cjelovitu obnovu, prije svega u energetskom smislu, a potom i funkcionalno uređenje unutrašnjosti.

- Zaključno, očekujemo veću učinkovitost i bolju dostupnost svih poslova i protoka informacija prema našim sugrađanima. Građani neće biti ni u čemu zakinuti, nego baš suprotno, usluge će im biti još dostupnije - rekao je župan Anušić te podsjetio da su u nadležnost županija vraćeni poslovi koje su županije obavljale do 2001. godine.

Dario Kuštro
Županiji za plaće 24 milijuna kuna
Prilikom planiranja ove reorganizacije mislilo se i o ispunjenju financijskih obveza - ove godine iz državnog proračuna svim županijama bit će dostavljena sredstva za plaće za nove zaposlenike, u državnom proračunu za 2020. godinu osigurano je 350 milijuna kuna. Dio tog kolača koji se odnosi na Osječko-baranjsku županiju iznosi 24 milijuna kuna. I još jedna zanimljiv podataka, u Županiji su bile veće plaće, pa će tako sukladno sistematizaciji za bivše “državnjake” sada primanja biti veća. Iako nije ovom prilikom zgodno govoriti o pojedinačnim imenima, ipak i informacija kako je na mjesto pročelnika Upravnog odjela za opću upravu imenovana Kata Kovačević, s pozicije predstojnika dojučerašnjeg Ureda državne uprave.
Možda ste propustili...

GRAD POVEĆAO BUDŽET PREDŠKOLSKOJ USTANOVI

Vrtići zbog pandemije “potonuli” za tri mil. kn

GRAD ODOBRIO PROSTOR LUNAPARKU TIK DO RECIKLAŽNOG DVORIŠTA

Do lunaparka kod Zelenog otoka pješice se može doći samo iz smjera Uskih njiva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana