Osijek
ZAVRŠENO PRIPAJANJE

Županija preuzela 145 djelatnika iz državne uprave
Objavljeno 17. siječnja, 2020.
Do kraja 2019. provedena je sistematizacija, zaposlenici su dobili rješenja o radnim mjestima

Na vrijeme smo počeli i na vrijeme smo priču na zadovoljavajući način priveli kraju, tim je riječima osječko-baranjski župan Ivan Anušić sumirao realizaciju pripajanja ureda državne službe u administrativne okvire Osječko-baranjske županije. Kako smo u nekoliko navrata izvještavali, reformom državne uprave, s početkom ove godine u Hrvatskoj je provedena decentralizacija kojom je omogućeno županijama obavljanje državnih poslova, što podrazumijeva preuzimanje državnih službenika, opreme i sredstava za rad. Pojednostavljeno: uredi državne uprave kao institucija ugašeni su, a državni službenici koji su do sada obavljali poslove iz sustava državne uprave prešli su u sastav županije te postali službenici i namještenici područne samouprave.

Na primjeru najveće slavonske županije, Ured državne uprave prije preuzimanja imao je 208 djelatnika, od kojih se 63 odlučilo na odlazak u mirovinu uz stimulativne otpremnine. Na ovo se odlučilo i osam djelatnika Županije, tako da (n)ovo jedinstveno tijelo Osječko-baranjske županije sada ukupno broji približno 350 zaposlenih.

- Proces spajanja protekao je bez nesporazuma, sve je na vrijeme iskomunicirano s djelatnicima državne službe. Ponuđena su im radna mjesta prema njihovim preferencijama, odnosno prema opisu poslova koje su radili u državnoj upravi, tako da, koliko mi je poznato, u ovom trenutku nema nezadovoljnih - kazuje župan. Preuzimanje je značilo i određeni organizacijski preustroj postojećih županijskih upravnih odjela, umjesto dosadašnjih 13, Osječko-baranjska županija sada ih ima 15. Do kraja prošle godine provedena je sistematizacija, a novi su zaposlenici na vrijeme dobili rješenja o novim radnim mjestima.

Najveći broj "novih" djelatnika tako su dobili Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb; UO za obrazovanje te novooformljeni UO za turizam, kulturu i sport.

Župan Anušić nastavno veli kako će nakon ovog "ljudskog" spajanja slijediti i daljnji procesi racionalizacije na način da će se pojedini uredi i prostorno grupirati radi efikasnijeg djelovanja. Uz ovo se veže i vlasničko preuzimanje nad cijelom nekretninom u Županijskoj ulici, koja će krenuti u cjelovitu obnovu, prije svega u energetskom smislu, a potom i funkcionalno uređenje unutrašnjosti.

- Zaključno, očekujemo veću učinkovitost i bolju dostupnost svih poslova i protoka informacija prema našim sugrađanima. Građani neće biti ni u čemu zakinuti, nego baš suprotno, usluge će im biti još dostupnije - rekao je župan Anušić te podsjetio da su u nadležnost županija vraćeni poslovi koje su županije obavljale do 2001. godine.

Dario Kuštro
Županiji za plaće 24 milijuna kuna
Prilikom planiranja ove reorganizacije mislilo se i o ispunjenju financijskih obveza - ove godine iz državnog proračuna svim županijama bit će dostavljena sredstva za plaće za nove zaposlenike, u državnom proračunu za 2020. godinu osigurano je 350 milijuna kuna. Dio tog kolača koji se odnosi na Osječko-baranjsku županiju iznosi 24 milijuna kuna. I još jedna zanimljiv podataka, u Županiji su bile veće plaće, pa će tako sukladno sistematizaciji za bivše “državnjake” sada primanja biti veća. Iako nije ovom prilikom zgodno govoriti o pojedinačnim imenima, ipak i informacija kako je na mjesto pročelnika Upravnog odjela za opću upravu imenovana Kata Kovačević, s pozicije predstojnika dojučerašnjeg Ureda državne uprave.
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

Najčitanije iz rubrike