Osijek
EKOTRG I EKOČAJEVI

Zbog biljaka je iz grada otišla na obronke Papuka
Objavljeno 17. siječnja, 2020.
Tatjana Ordanić zapušteno je zemljište pretvorila u ekooazu u Požeškome Markovcu te uzgaja bilje

Kad je prije nekoliko godina vidjela šikaru u Požeškome Markovcu i zamislila kako bi ondje mogla uzgajati razno bilje, (bivša) Osječanka Tatjana Ordanić nije mnogo razmišljala. Zemljište je kupila i uskoro postala ponosna vlasnica certifikata "100 % s Papuka, gore koja pamti more", i to zahvaljujući OPG-u "Vilin šapat". Mirisne biljke za ukusne čajeve prezentirala je jučer na Ekotrgu na glavnoj tržnici i svojom pričom pokazala kako selidba iz urbane u ruralnu sredinu radi ostvarenja svojih dugogodišnjih želja i nije nepremostiva životna odluka.

- Bila sam koordinatorica projekta "Eko poduzetnik" Udruge Slap iz Osijeka i jednom prilikom jednu smo grupu educirali za ekološko poduzetništvo u blizini gdje sad živim. Ostala sam ondje neko vrijeme po službenoj dužnosti i odlučila sam kupiti to zemljište te sam u veljači 2012. godine potpuno iselila iz Osijeka. Bavim se ekopoljoprivredom i, osim ljekovitoga bilja, uzgajam povrće, voće, nešto žitarica, a imam i razne životinje – pohvalila se ova poduzetnica, čiji su čajevi od sljeza, matičnjaka i brojni drugi oduševili posjetitelje jučerašnjeg Ekotrga.

Kako i ne bi kad se, osim čaja u tekućem stanju, za slastice pobrinula organizatorica Ekotrga Ljiljana Olujić. Pripremila je maštovite kolačiće s matičnjakom, uz dodatak domaćeg maslaca i limuna, te bezglutenski kolač, također s matičnjakom, narančinom koricom i bademovim brašnom. Uz dodatak čajeva iz OPG-a "Vilin šapat", slastice su oduševile posjetitelje koji su se raspitivali i o kupnji ne samo tog, nego i ostalih čajeva koji se, uz dodatak meda i limuna, odnosno "čisti", svakako preporučuju u ovim zimskim danima. Mogu ga nabaviti putem e-cekera, a proizvodi ove rođene Osječanke oduševili su ne samo Osijek nego i Požegu, Zagreb...

Marija Mihelić
PRAVA VITAMINSKA VOĆNA BOMBA
Prava vitaminska bomba voća dočekat će vas ovih dana na osječkoj glavnoj tržnici. Velika je ponuda naranči, koje stoje 15 kuna, koliko je i kilogram krušaka, ali i mandarina. Cijena limuna stoji 20 kuna, a za istu cijenu moguće je kupiti i kilogram ukusnoga kivija ili pak šipka. Vrlo su traženi i kesteni, maroni, čija je cijena 35 kuna za kilogram. Inače, standardno je odlična ponuda raznih sorti jabuka, i to po pet i sedam kuna, a prodavači će iznenaditi i čipsom od jabuke u pakiranju od 170 grama po cijeni od deset kuna. Dobro je podsjetiti na “kutak za jabuke”, koji se nalazi na južnoj strani tržnice.
Možda ste propustili...

DVA KONCERTA MATICE SLOVAČKE OSIJEK

Dar umirovljenicima iz Drinske za Valentinovo

DANI OTVORENIH VRATA FITNESS-CANTARA

Vježbajte, učinite dobro za zdravlje!

U RETFALI OTVOREN NOVI POZIVNI CENTAR HRVATSKOG TELEKOMA

Agenti u pozivnim centrima i djelatnici u dućanima su srce i lice naše kompanije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IVICA ŠKOJO, POČASNI KONZUL SR NJEMAČKE

Gotovo svaki dan netko zatreba konzulovu pomoć

2

ŠTEBIHOVI OŽIVILI OBJEKT U TVRĐI

Na ukusan kebab u kiosk Na stanici

3

U PROŠLOJ GODINI NEŠKODLJIVO ZBRINUTE STOTINE LEŠINA

Među uginulim životinjama ježevi, zečevi, ptice, riba...