Crna kronika
S JEDNOG SU AUTOMOBILA UKRADENI ČAK I KOTAČI

Eskalacija provala: I automobil koji je izgorio u Kirovoj ulici je ukraden
Objavljeno 17. siječnja, 2020.
OSIJEK

Automobil koji je u srijedu izgorio u Ulici Josipa Rajhl-Kira u Osijeku zapalio je lopov! Policija je istragom utvrdila da je automobil ukraden u noći između utorka i srijede u osječkoj Bračkoj ulici u osječkom naselju Jug II. Automobil 37-godišnjeg Osječanina bio je parkiran i ostavljen otključan, što je lopovu olakšalo "posao". Nakon što se odvezao automobilom kradljivac ga je zapalio nedaleko od mjesta krađe, najvjerojatnije da bi uklonio svoje tragove. Automobil je izgorio u potpunosti, a požar su ugasili pripadnici Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek.

Iste noći u Bračkoj, Bašćanskoj i Bakarskoj ulici u Osijeku provaljeno je u još dva automobila i jedno teretno vozilo, vlasništvo tvrtki iz Osijeka i 48-godišnje Osječanke. Iz vozila je lopov ukrao radiokasetofon, vatrogasni aparat, automobilsku kozmetiku, vodenu pumpu, jakne, nekoliko litara antifriza i gazirane vode te osobne dokumente.

S ovim krađama i paleži ukradenog vozila, u proteklih mjesec i pol dana u Osijeku i okolici dogodilo se 12 provala u vozila, jedan automobil ostao je na "klocnama", odnosno ukradeni su mu kotači, a dva su automobila ukradena. Jedan automobil ukraden je i u Valpovu.

Samo noć prije višestrukih krađa iz vozila na Jugu II, u Ulici Josipa Jurja Strossmayera, provaljeno je u parkirani automobil 21-godišnjaka iz Vladislavaca. Mladić je ostao bez novčanika zajedno s osobnim dokumentima i bankovnim karticama.

U noći između subote i nedjelje, na području osječke Retfale, provaljeno je u još dva automobila. Iz automobila 39-godišnjaka, koji je bio parkiran u Zvečevskoj ulici, ukradena je torba s novcem, dokumentima i karticom, dok je iz automobila koji je bio parkiran u Kanižlićevoj ulici 41-godišnjakinji ukradena torbica s novčanikom, dokumentima i novcem.

U nedjelju, 5. siječnja, u prijepodnevnim satima, iz otključanog osobnog automobila 39-godišnjakinje također je ukraden novčanik s novcem i osobnim dokumentima.

U noći između 28. i 29. prosinca prošle godine, iz otključanog vozila parkiranog u Ulici Silvija Strahimira Kranjčevića u Osijeku, ukradeni su mobitel, novac i jakna. U večernjim satima 25. prosinca provaljeno je u automobil koji je bio parkiran u Ulici Jure Kaštelana, u Tenji. Iz vozila je ukradena torbica s dokumentima i bankovnim karticama. U večernjim satima 22. prosinca, u Svilajskoj ulici, u Osijeku, lopov je razbio staklo na automobilu stranih registracija, u vlasništvu 56-godišnjaka iz Feričanaca. Iz automobila je ukradena torba s mobitelom, novčanikom, dokumentima i bankovnim karticama.

U subotu, 14 prosinca, u popodnevnim satima, u Osječkoj ulici u Vuki, i u Ulici Kralja Zvonimira u Antunovcu, nepoznati počinitelj razbio je staklo na dva osobna automobila u vlasništvu tvrtke iz Osijeka i 28-godišnje hrvatske državljanke iz Saršona. Iz osobnih automobila nepoznati počinitelj ukrao je ruksak i torbicu s novcem, osobnim dokumentima i bankovnim karticama.

U subotu, 28. prosinca, u popodnevnim satima, u Osijeku, iz garaže trgovačkog centra, ukraden je zaključani automobil 28-godišnjaka iz Donje Vrbe, dok je u noći između 4. i 5. siječnja, netko s automobila 70-godišnjaka demontirao i ukrao kotače. U Osječkoj ulici, u Valpovu, 12. prosinca, oko 21 sat, s parkirališta je ukraden otključani automobil u vlasništvu 51-godišnjeg Valpovčanina.

Iz navedenog je očito da građani olako ostavljaju svoje torbice, novčanike i vrijedne stvari, nerijetko u otključanim vozilima. Kako bi smanjili mogućnost ovakvih krađa iz policije savjetuju građanima da torbice, mobitele, putne torbe i druge predmete ne ostavljaju na vidljivom mjestu, primjerice na sjedalima i policama vozila, jer su tako ostavljeni predmeti dobar mamac i privlače poglede kradljivaca, a materijalna šteta koja će nastati može biti veća od vrijednosti ovih stvari.

- Zlatni nakit, novac, foto i videooprema, prijenosna računala, torbice – mjesto im nije u vozilima i česti su predmeti krađe iz vozila. Dokumente vozila ne ostavljajte u vozilu, a prtljagu stavljajte u vozilo neposredno prije putovanja. Zaključajte vozilo kada ga ostavljate – čak i za kratko vrijeme vašeg odsustva kao što su na primjer odlazak do kioska, trgovine ili dječjeg vrtića, jer to vrijeme kradljivac može iskoristiti za krađu - samo su neki od savjeta iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Sandra Lacić
U proteklih mjesec i pol dana, u Osijeku i okolici dogodilo se 12 provala u vozila, a dva su automobila ukradena
Možda ste propustili...

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

NEPRAVOMOĆNE PRESUDE U DVA SLUČAJA U SLAVONIJI

Zbog galame u zatvor, zbog prijetnji smrću uvjetna kazna

Najčitanije iz rubrike