Novosti
ČAK 84 POSTO PROTIV

Većina protiv rada trgovina nedjeljom
Objavljeno 16. siječnja, 2020.
Velika većina građana Hrvatske, njih 84 posto, ukinula bi ili ograničila rad trgovina nedjeljom da je odluka kojim slučajem u njihovim rukama, pokazali su rezultati ankete koju je proveo portal MojPosao i u kojoj je sudjelovalo više od tri tisuće ispitanika.


Većina anketiranih, njih 84 posto, podržava ideju o ograničavanju rada nedjeljom, neovisno o tome traže li od njih poslodavci dolazak na posao i na taj, posljednji dan u tjednu. Svoj stav pojašnjavaju riječima kako je "nedjelja dan za odmor i obitelj" i postavljaju pitanje "zašto neradnu nedjelju omogućiti samo trgovcima? Istu stvar zaslužuju i ugostitelji i hotelijeri."


S mogućim ograničavanjem rada na određeni broj nedjelja u godini, dok bi ostatak vremena na snazi bila zabrana rada, ne slaže se 15 posto Hrvata, navodi se.


Smatraju kako su "zabrane loše i njima se ništa ne rješava" i dodaju da se "država ne bi trebala miješati u privatni sektor", naročito u trenutku kada "u Hrvatskoj postoje važniji i krupniji problemi" kojima bi se Vlada trebala baviti.


Odluku o radu sedmog dana u tjednu, kako se navodi u priopćenju, prepustili bi samim trgovcima, ali istovremeno napominju kako bi rad nedjeljom trebao biti bolje i poštenije plaćen nego što je to sada slučaj.
Samo jedan posto anketiranih o toj temi nema jasno definiran stav i nije načisto treba li ograničavati rad nedjeljom. H
Neradni ponedjeljak umjesto nedjelje?
Jedan posto anketiranih koji o ovoj temi nema jasno definiran stav, usprkos svojoj neopredijeljenosti, nudi konkretne prijedloge kako riješiti to pitanje, poput rada na pola radnog vremena, značajnog povećanja satnice radnika ili pak "zabrane rada ponedjeljkom", navodi se. U priopćenju se podsjeća kako je temu uređenja rada nedjeljom nedavno aktualizirala hrvatska Vlada najavom izmjena postojećeg Zakona o radu, i to po uzoru na austrijski model, prema kojemu bi rad trgovina nedjeljom bio ograničen na nekoliko nedjelja u godini.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAVRŠENA POTRAGA DUGA 29 GODINA

Oproštaj od suboraca poginulih u "štafeti smrti"

2

LIJEČNICI OBITELJSKE MEDICINE PRVI NA UDARU VIRUSA

Dr. Ćurković: Od pojave koronavirusa manje je pacijenata u ordinacijama

3

OD 1. TRAVNJA 2020.

Obavezno prijavite svinjokolju