Novosti
MLIJEČNI PROIZVODI

Povratna naknada za ambalažu od 0,2 litre
Objavljeno 17. siječnja, 2020.
Ministar zaštite okoliša uvjerava da mliječni proizvodi neće poskupjeti nakon što 2021. bude uvedena povratna naknada

Povratna naknada od 0,50 kuna za jedinicu otpadne ambalaže od 2021. godine isplaćivat će se i za prikupljenu ambalažu za mlijeko i tekuće mliječne proizvode i ambalažu od pića volumena 0,2 litre. Regulirano je to izmjenama Uredbe o gospodarenju otpadnom ambalažom što ih je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak, kojima je uređeno i da se postupno snižava manipulativna naknada, koju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost isplaćuje prodavateljima (trgovinama) i osobama koje upravljaju reciklažnim dvorištima, koje otpadnu ambalažu od pića preuzimaju od potrošača ručno. U ovoj godini ona će iznositi 0,08 kuna (PDV uključen) po jedinici otpadne ambalaže, u idućoj 0,06 kuna, a u 2022. i nadalje 0,05 kuna, stoji u Uredbi.


Istovremeno ista naknada povećavat će se za preuzimanje otpadne ambalaže preko aparata, kako bi se trgovine i osobe koje upravljaju reciklažnim dvorištima potaknulo na nabavu uređaja za preuzimanje otpadne ambalaže. Ove godine ta će naknada iznositi 0,14 kuna (PDV uključen) po jedinici otpadne ambalaže, 0,16 kuna u idućoj godini te 0,18 kuna u 2022. godini i nadalje.


Uredbom se proširuje obveza plaćanja naknade gospodarenja po jedinici proizvoda za ambalažu od pića koja je volumena jednakog i većeg od 0,2 litre (0,10 kuna po komadu), uz izuzeće da se za mlijeko i tekuće mliječne proizvode naknada plaća u iznosu od samo 0,02 kune. U izračun troška skupljanja otpadne ambalaže, uz već postojeći trošak prikupljanja otpadne ambalaže od stakla i plastike, uključuje se i trošak prikupljanja otpadne ambalaže od metala od davatelja usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada, radi usklađivanja s Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom, naveo je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Istaknuo je kako je cilj izmjena Uredbe da se uklone desetci milijuna plastične ambalaže u našem okolišu.
Ministar je nakon sjednice Vlade istaknuo kako uvođenje povratne naknade za ambalažu za tekuće mliječne proizvode i pića neće donijeti veće troškove građanima. "Što se tiče proizvođača, odnosno svih onih koji proizvode stavljaju na tržište, oni su tretirani na isti način. Manipulativna naknada koja će se naplaćivati za mliječne proizvode bit će dvije lipe i to je jedina naknada koju će naš građanin koji kupi bocu mlijeka i u konačnici je vrati trebati platiti", objasnio je Ćorić. Nikakvo veće podizanje cijene ne treba doći u obzir, tvrdi, jer se naknada od 0,50 kuna odnosi na depozitni sustav te će biti vraćena kupcu onog trenutka kad kupljenu ambalažu vrati na za to predviđeno mjesto. Ističe da su potrošači svjesni potrebe zaštite okoliša i da se ovom izmjenom Uredbe vraća depozitni sustav koji je obuhvaćao i ambalažu nekih mliječnih proizvoda do 2015. godine. "Depozitni sustav u Hrvatskoj pokazao se vrlo uspješan, zato što više od 80 posto sve ambalaže koja uđe u depozitni sustav iz njega i iziđe", istaknuo je Ćorić.


Hina/D.Pavlović
TVRTKAMA VRIJEME ZA PRILAGODBU
Što se tiče odgode primjene Uredbe o gospodarenju otpadnom ambalažom do iduće godine, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ističe da time uvažavaju zalihe proizvoda u skladištima proizvođača i distributera te svima daju vremena da prilagode svoje poslovne politike. "Ne želimo narušavati odnose na tržištu, želimo jasno poručiti da je cilj vrlo jasan - očistiti Hrvatsku i učiniti Lijepu Našu još ljepšom", poručio je ministar Ćorić.
Tomislav Ćorić

ministar zaštite okoliša i energetike

Manipulativna naknada koja će se naplaćivati za mliječne proizvode bit će dvije lipe i to je jedina naknada koju će naš građanin koji kupi bocu mlijeka i u konačnici je vrati trebati platiti.
Možda ste propustili...

NAPREDAK HRVATSKE U EUROPSKOM DIGITALNOM DESETLJEĆU

Umjetna inteligencija neka će radna mjesta ukinuti, ali će i stvoriti druga

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren