Ekonomija
PROGRAM RURALNOG RAZVOJA

Veliki interes za natječaje vrijedne 250 miljuna kuna
Objavljeno 17. siječnja, 2020.
Da poljoprivrednike zanimaju mjere iz Programa ruralnog razvoja RH, potvrdila je radionica o uvjetima natječaja iz podmjere 4.1. Potpora za ulaganje u poljoprivredna gospodarstva. Zadovoljstvo velikim odazivom poljoprivrednika i konzultanata nije krio Igor Mikulić, viši stručni suradnik Odsjeka za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK-a Županijske komore Osijek.
- Cilj je ove radionice informirati poljoprivrede proizvođače o uvjetima natječaja iz podmjere 4.1, a organizirali smo ju u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede Upravom za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Područnom jedinicom Osijek - rekao je Mikulić. Dodao je da je program ruralnog razvoja iznimno važan, o čemu svjedoče brojke: 2018. godine potpisano je 7542 ugovora, čija je vrijednost 3,6 milijardi kuna.
- U sklopu Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020. Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je natječaje za provedbu podmjere 4.1. Potpora za ulaganje u poljoprivredna gospodarstva od 2. prosinca 2019. za tri tipa operacija: 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – tovno govedarstvo; 4.1.2. Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš i 4.1.3.Korištenje obnovljivih izvora energije - pojasnila je Branka Grahovac, viša stručna savjetnica Službe za stručnu podršku. Dodala je da su natječaji za operacije 4.1.1. i 4.1.2. otvoreni do 28. veljače, a za operaciju 4.1.3. do 31. ožujka. Ukupno je prema ovim natječajima proizvođačima na raspolaganju iznos javne potpore od 250 milijuna kuna. - Osnova svim natječajima ruralnog razvoja novi je Pravilnik o provedbi mjera ruralnog razvoja RH (rujan 2019.) - naglasila je Grahovac te dodala da valja detaljno čitati dokumentaciju.O pripremi projekata u području zaštite okoliša, odnosno procjene utjecaja na okoliš, govorila je Nataša Uranjek (tvrtka Promo-eko). Ona je istaknula da se često na natječajima traži izrada elaborata zaštite okoliša, ali da se on ne može napraviti za tri dana te da postupak traje minimalno dva tjedna.O ishođenju lokacijske, građevinske i uporabne dozvole govorio je Denis Škugor (iz tvrtke Statera). Istaknuo je važnost Zakona o gradnji, kao i Pravilnika o jednostavnim građevinama, te pojasnio pojmove građevina, građenje, gradnja, lokacijska, građevinska i uporabna dozvola. V. Latinović
Najčitanije iz rubrike