Mozaik
DORF GOSTUJE U KULTURNOM CENTRU MESNIČKA U ZAGREBU

Program počinje filmovima o vinkovačkom hip hopu, punkerima Satanu i Septici
Objavljeno 17. siječnja, 2020.

Ljubitelji glazbenih dokumentarnih filmova u Zagrebu, zahvaljujući suradnji s Kulturnim centrom Mesnička, imat će priliku pogledati u prvoj polovini godine DORF filmove, u tjednom ritmu, uz razgovore s gostima. Filmovi koji su dobili DORF priznanja u proteklih 13 godina, ponajbolji filmovi iz regionalne selekcije, ali i najzanimljiviji naslovi iz kultne selekcije Tajna povijest rocka, izabrani su za prikazivanje, uz slobodan ulaz. Nakon projekcija organizirani su razgovori o filmovima, a priprema se i popratni OFF DORF program. Početak je od 19 sati.

U prvom mjesecu organizirane su četiri projekcije, prva od njih zakazana je za 20. siječnja. Čast da otvore program imaju tri kratka filma s vinkovačke scene, kojoj DORF pripada svakim svojim najmanjim djelićem. "Hip hop u Vinkovcima" nastao je 2014. na filmskoj radionici u okviru projekta Film it LouD, pod vodstvom Darija Juričana i Igora Jelinovića. Jedini je filmski dokument vinkovačke hip hop scene. "Satan Panonski" jedini je film snimljen za života kultnog vinkovačkog punkera, nastao za vrijeme njegova nastupa u Beogradu 1990. godine, impresivan dokument izvođača u naponu snage. Autoru Miloradu Milinkoviću film je bio diplomski rad. "Di smo mi to?" prati odlazak sjajne Septice vlakom na koncert u Zagreb, zabavan i duhovit road movie koji će vas zaintrigirati da otkrijete nešto više o tom genijalnom sastavu, koji predvodi Dubravko Mataković.

Nakon toga 27. siječnja stiže dobitnik ovogodišnje nagrade za najbolji regionalni film, sjajnu priču autorice Tine Šimurine "Putnici" (Manevar, 2018) – uzbudljiv život Margarete Vidmar i Dražena Pavalića (aka Esox Lucius Ido), koji su 1980-ih godina bili dio zagrebačke punk scene. Ona je imala 15, a on 21 godinu. Obitelji se opiru njihovoj vezi i ona završava, a njihovi životni putevi se razdvajaju. Dvadeset pet godina poslije ponovo se susreću, njihova ljubav se nastavlja, a Dražen se priključuje radu na njezinu umjetničkom projektu Putnici. Tako nastaju skulpture ljudi i životinja u prirodnoj veličini koje gostuju u muzejima, klubovima, privatnim domovima, ulaze u kontakt s ljudima, "žive", mijenjaju se... U istom terminu gledamo norveški film Roger Sommersetha "Kike Turmix", koji je 2009. osvojio žiri svojom pričom o kultnom baskijskom punk rockeru, pjevaču i promotoru, Kike Turmixu, koji je sa svojim bendom Pleasure Fuckers svirao i u Hrvatskoj i Sloveniji.

U trećem terminu, 2. veljače stiže drugi redateljski uradak sjajnog montažera Vladimira Gojuna "Times of Great Depression" (Nukleus film, 2018) – u kojem predstavlja glazbenika Adama Semijalca, poznatijeg kao Bebe na vole. Radi li se o dječaku na kojeg je bačena vječna kletva ili o besposlenom i nenadahnutom umjetniku koji se neuspješno bori s vlastitim demonima? Skrivajući se po zamračenim kutcima zadimljenih klubova, on se ispovijeda objektivu i pritom niže mantrične misli o beskrajnoj tuzi i usamljenosti te nesigurnostima koje dostojanstveno dijeli sa svijetom.

Prvi set 11. veljače zaključuju filmovi nastali u DORF radionicama. Prvi film je "Tri boje revolucije", nastao 2008. pod vodstvom Silvija Mirošničenka – omnibus s pričama o slikaru iz Vinkovaca Marku Šošiću te sastavima Overflow i Punčke. Drugi film je još jedan omnibus "Crossovers", nastao suradnjom studenata iz Hrvatske i Srbije na radionici, na istoimenom projektu DORF-a i Palić film festivala, 2011. godine u Subotici uz pomoć veterana glazbenog filma Ulija M. Schuppela (redatelja koncerta Nicka Cavea & the Bad Seeds "The Road to God Knows Where" iz 1990.) i Davida Kleijwegta (dokumentarac "Low - You May Need a Murderer"). U filmu upoznajemo Micka Harveyja, Damo Suzukija, Jakija Liebezeita (s Burntom Friedmanom) i sastave Jarboli i Bilk. Autor designa je nagrađivani mladi autor Martin Peranović iz Otoka. T.Kvorka
Radi se o tri kratka filma s vinkovačke scene, kojoj DORF pripada svakim svojim najmanjim djelićem
4

projekcije održat će se od 20. siječnja do 11. veljače 2020.
Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE ELEKTRONIČKE GLAZBE ZA 2019. GODINU

Slavonci osvojili niz Ambasadora

ZBOG IZGLEDNIH NEPOVOLJNIH VREMENSKIH UVJETA

Odgođen koncert Psihomodo Popa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SKLOPU VUKOVARSKOG ETNOSAJMA

Susret folklornih društava
“Dunav svome gradu”

2

ZÜRICH FILM FESTIVAL ODRŽAVA SE U SVOM PUNOM OBUJMU

Binoche će dobiti Golden Icon Award, a Depp donosi svoj film o The Poguesima

3

HR TOP 40 LISTA SINGLOVA

Mijin “Sretan put” na drugom mjestu