Kultura
PREDAVANJE IVE JOSIPOVIĆA NA AUKOS-U

Glazba može širiti mir, ali i mržnju
Objavljeno 17. siječnja, 2020.
- Kao što je politika isprepletena mnogim drugim djelatnostima, postoje brojne zanimljive poveznice između politike i glazbe. Političari se glazbom mogu koristiti za širenje mira, ali i mržnje - rekao je prof. dr. sc. Ivo Josipović u srijedu poslijepodne u Salonu Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje je održao zanimljivo predavanje pod nazivom Politika i glazba.


Glavna je poruka bivšeg hrvatskog predsjednika i nagrađivanog skladatelja klasične glazbe, koji je napisao 50-ak skladbi za različite sastave, ta da biti glazbenik ne znači biti izoliran od svijeta. Povezavši teoriju, povijest i osobno iskustvo, istaknuo je da glazba oduvijek djeluje kao "ogledalo društva", te je nizom glazbenih primjera ilustrirao različite načine njezinih mogućih veza s politikom.


- Čak su i mnogi veliki vladari bili izvrsni glazbenici. Također, mnogi su političari glazbenici, uostalom, politika i koristi glazbu, i obrnuto. Vidjeli smo da se i u predsjedničkoj kampanji pjevalo. U svakoj kampanji ima spotova, a glazbenici su tu da pomognu ili da odmognu onomu tko želi uspjeti na izborima - kazao je Josipović, dodavši kako je njemu pomogla jer je neke vrlo važne stvari odradio uz pomoć glazbe, poput sporazuma s talijanskim predsjednikom Napolitanom o esulima koji je završio zajedničkom deklaracijom u pulskoj Areni, gdje su se pjevale arije iz talijanskih i hrvatskih opera.


Josipović je napomenuo da politika i glazba zavode; da mogu biti i opasne, posebice politika. "Posebno je značajna bila uloga glazbe u ratovima, kao motivacija za boj. Isto tako, najveća glazba služila je i za najveće zločine počinjene u povijesti", pojasnio je bivši predsjenik koji je tijekom svoje kampanje okupio Band aid kojega su činili brojni poznati hrvatski glazbenici i koji su, pod sloganom "PravDA za Hrvatsku", zajedno s njim otpjevali pjesmu Put ka sreći Gorana Bareta.

Govoreći o zlouporabi glazbe u političke svrhe, naveo je primjer Hitlera, na čijim se nacističkim skupovima izvodila glazba Richarda Wagnera. D. Miklić
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas