Kultura
U DUBROVAČKOM KAZALIŠTU MARINA DRŽIĆA

Najavljena bogata 2020. godina
Objavljeno 16. siječnja, 2020.
Kazalište Marina Držića u 2020. ulazi s mnoštvom najava koje se nastavljaju na uspješnu 2019. u kojoj je postavljeno sedam premijernih naslova te podignut prihod od prodaje ulaznica za 159 %. Nova će godina donijeti još ambiciozniji repertoar pod vodstvom ravnatelja Paola Tišljarića, a na Velikoj Sceni i Sceni Bursa uprizorit će devet samostalnih i koprodukcijskih premijera te još dva naslova u popratnom dijelu programa.


Godina počinje naslovom Djeca recesije, u petak, 17. siječnja, u koprodukciji sa splitskim kazalištem PlayDrama, nastalomu prema tekstu Dina Pešuta, a u režiji Ivana Plazibata. U međuvremenu već su započele probe kultnoga komada Kate Kapuralica, prema tekstu Vlaha Stullija, u režiji Ivice Kunčevića te će premijeru imati 21. veljače.


Nedugo nakon toga bit će dubrovačka premijera predstave za djecu i mlade Priče iz davnine. Riječ je o koprodukciju s Kazalištem Trešnja iz Zagreba, a režiju potpisuje Paolo Tišljarić. Predstava će u Dubrovniku zaigrati 6. ožujka, a nastala je prema motivima Ivane Brlić-Mažuranić, koje je adaptirala Lada Kaštelan.


Sredinom ožujka odigrat će se premijera plesne predstave Rita Klaus autorice Mile Pavičević i Martina Hansena. Međunarodnu koprodukciju s Tanzhaus Zurich i Dancehouse Melbourne podržao je fond Hauptstadt Kulturfonds Berlin.


Travanj i svibanj u ovom će dubrovačkom kazalištu biti zaokruženi premijerama. Prva je na redu Drama o Mirjani i ovima oko nje (autora Ivora Martinića, redateljice Lee Anastazije Fleger na Velikoj Sceni), i Prosidba (autora A. P. Čehova, redateljice Helene Petković na Sceni Bursa).

Tijekom Dubrovačkih ljetnih igara uprizorit će se koprodukcija Zlatno libro, prema tekstu autora Ivice Kipre i Aleksandre Piteše, a ambijentalnu izvedbu režirat će Helena Petković. Nakon ljetne pauze do kraja godine premijere će još imati naslovi Vojnović jučer i danas (autorski projekt redateljice Tamare Damjanović, koja je u osječkom HNK-u režirala Mariju Stuart), potom San ljetne noći (W. Shakespearea, u režiji Marine Pejnović) te Voltaireov Candide u režiji Hrvoja Korbara. U repriznom programu također je odabrano deset uspješnica iz proteklih kazališnih sezona - najavljuju iz teatra. N.Vek.
Možda ste propustili...

FILMSKI NATJEČAJ ZA DJECU I MLADE

Naš online život o kojem roditelji ništa ne znaju

U MUZEJU ĐAKOVŠTINE IZLOŽBA ŽELJKA SUBIĆA

Geometrija zlatnoga lica ravnice

OTKRIĆA HRVATSKE GLAZBE U CIKLUSU SFUMATO

Na programu rapsodije Hatzea, Ronjgova i Pozajića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJEN ROMAN "TAJKUNOVA KĆI"

Tafra: Novinari su male bebe za književnike

2

FILMSKI NATJEČAJ ZA DJECU I MLADE

Naš online život o kojem roditelji ništa ne znaju

3

NOVI RAD DAMIRA BARTOLA INDOŠA:

Kuća ekstremnog muzičkog kazališta