Sport
NOGOMETNI "KUP MAJKE TEREZE"

Albanija i Kosovo žele zajedničko natjecanje
Objavljeno 16. siječnja, 2020.
Albanija i Kosovo žele organizirati nogometno natjecanje pod imenom "Kup Majke Tereze", u kojem bi sudjelovali klubovi prvih triju razreda tih zemalja, izjavio je u srijedu glasnogovornik Albanskog nogometnog saveza Alban Tartari.


- Albanska i kosovska federacija poslale su pismo FIFA-i i UEFA-i u kojem predlažu zajedničku organizaciju "Kupa Majke Tereze" - poručio je Alban Tartari, koji je otkrio još neke detalje o "Majčinu kupu". Naime, Albanija i Kosovo željeli bi da se pobjednik tog natjecanja kvalificira u Europsku nogometnu ligu.


- Za sada ne možemo otkrivati više detalja, jer čekamo odgovor UEFA-e i FIFA-e. Nadamo se kako će biti pozitivan za nas - rekao je glasnogovornik Tartari.


Kosovo i Albanija željeli bi da zaživi ideja "Kupa Majke Tereze" čak i ako im se ne dopusti da pobjednik igra u Europskoj ligi. Teško je reći što će odlučiti UEFA i FIFA, ali je jasno da ta zamisao neće dobro sjesti njihovim susjedima. Naravno, mislimo na Srbiju, u kojoj je ta ideja izazvala ljutnju i bijes. Srbija nije priznala neovisnost Kosova te i dalje smatra kako je to teritorij njezine države, ali samo privremeno okupiran i oduzet matici. Iako je svakom realnom jasno da je Kosovo nezavisna država, Srbija ga još uvijek smatra svojim dijelom, a nakon ove nogometne ideje srpska javnost samo još glasnije optužuje Tiranu i Prištinu za ujedinjenje i stvaranje velike Albanije.


Inače, predsjednik Kosovskog nogometnog saveza Agim Ademi još je u prosincu poručio da je projekt predstavljen Europskoj nogometnoj federaciji.


- Projekt je predstavljen UEFA- i, a vlade i nogometni savezi dviju zemalja rade na detaljima - rekao je tada Ademi.
U svakom slučaju, "Kup Majke Tereze" predočen je UEFA-i i FIFA-i i čeka se njihov odgovor, a Srbi glasno grme "ova ideja je neviđena i nikako ne bi trebala dobiti dopuštenje za održavanje". H/I. Li.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike