Novosti
OPOZIV MINISTRICE

Horvat: Ovo neće srušiti Vladu
Objavljeno 15. siječnja, 2020.
U Saboru je u srijedu navečer trebala započeti rasprava o prijedlogu 31 oporbenog zastupnika da se pokrene postupak izglasavanja nepovjerenja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak. Taj je zahtjev pokrenuo SDP, a potpisima ga podržali zastupnici HSS-a, HSU-a i Živog zida. Glasanje će se održati u petak.


Prije žestoki kritičar ministrice Divjak, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, poručio je novinarima, koji su ga pitali hoće li njegov klub u Saboru podržati ministricu, da se strpe do petka. Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u utorak je ponovio da se Vlada već očitovala o oporbenom zahtjevu kad je na sjednici u prosincu odbacila taj prijedlog. Predsjednik HDS-a Branko Hrg izjavio je da je premijer Andrej Plenković osoba koja predlaže razrješenja i imenovanja ministara te da će on podržati bilo kakav njegov prijedlog. Na pitanje podržava li onda ministricu Divjak samo zbog premijerove odluke rekao je da je "to tako sa svakim ministrom". Potpredsjednik HDZ-a i ministar gospodarstva Darko Horvat, na pitanje bi li bila šteta da padne Divjak, rekao je kako želi "da ova vlada mandat odradi do kraja". O tome je li HDZ jedinstven oko ministrice Divjak, rekao je kako dosad o tom pitanju unutar stranke nije bilo disonantnih tonova. "Divjak nije dio HDZ-ove većine, stav HDZ-ove većine je jasan. Nakon kaolicijskog sastanka i nakon kluba nije bilo disonantnih tonova, ne očekujem ih ni u raspravi oko opoziva." Ne smatra da će, ako padne Divjak, pasti i Vlada. "Mislim da jedna takva odluka neće srušiti Vladu", rekao je Horvat.
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva iz redova HNS-a Predrag Štromar, na pitanje kako će se u raspravi ponijeti premijer Andrej Plenković, rekao je kako će on braniti ministricu, odnosno branit će Vladu. Na pitanje pada li koalicija HDZ-a i HNS-a ako ministrica bude opozvana kaže da će svatko razuman obraniti ministricu Divjak, a misli da u Hrvatskoj prevladava razum. D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike