Novosti
MERCATOR

Dionice bi mogle na dražbu?
Objavljeno 15. siječnja, 2020.
Postane li odluka slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK) da privremenom mjerom Agrokoru oduzme dionice Mercatora pravomoćna, Mercatorove dionice sredinom ove godine mogle bi biti stavljene na dražbu, navodi u srijedu ljubljansko Delo.

Odluku o privremenom oduzimanju dionica koje Fortenova procjenjuje na više od 140 milijuna eura, kao jamstvu za plaćanje globe koju je AVK odredio Agrokoru zbog navodnog prekršaja pravila tržišne konkurencije prilikom koncentracije Agrokora s punionicom vode Costella, okružni sud u Ljubljani potvrdio je početkom ove godine. Sud je Agrokorovu žalbu odbacio kao neutemeljenu, no još nije sudski riješeno pitanje Agrokorova zahtjeva za zaštitu zakonitosti, podnesenu na rješenje AVK-a o globi, podsjeća slovenski list. “I o tom pitanju sada treba odlučiti Okružni sud u Ljubljani, koji odluku AVK-a može potvrditi ili poništiti i odrediti novo suđenje. No, ako Okružni sud, a onda i viši sud, potvrde odluku AVK-a o oduzimanju dionica, onda će to značiti da je odluka postala pravomoćna”, navodi Delo.

- To znači da bi onda Agrokor morao platiti 54 milijuna eura globe, što je s obzirom na njegovu zaduženost teško očekivati. A ako isplate ne bude, u tom bi slučaju slovensko ministarstvo financija nakon šest mjeseci te dionice moglo dati na dražbu. Teoretski, na dražbi bi ih mogla otkupiti Fortenova grupa, ili netko drugi, pri čemu bi dio dobiven prodajom išao u slovenski proračun, a ostatak Agrokoru koji vrijednost zaplijenjenih dionica procjenjuje na 140 milijuna eura - navodi Delo.

Agrokor bi se, doduše, zbog nepovoljne odluke glede žalbe na izrečenu kaznu AVK-a mogao obratiti i drugim sudskim instancijama, ali je malo vjerojatno da bi taj proces bio završen u šest mjeseci, što znači da bi došao u rizik stečaja, pri čemu bi zaplijenjene dionice Mercatora postale dijelom njegove stečajne mase, objašnjava slovenski list. No, takav epilog, navodi Delo, ne bi bio u interesu vlasnika Agrokora, odnosno Fortenove, ali ni u interesu Mercatora, piše list. H
Možda ste propustili...

ZAMAŠNJAK RAZVOJA I INVESTICIJA

Premijer lobira za kohezijska sredstva

BIVŠI PREMIJER NASTAVIO IZNOSITI SVOJU OBRANU

Sanader tvrdi da je u Austriji sam zaradio gotovo 2,7 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZMJENE ZAKONA IPAK NISU IZGLEDNE

Obveza uzdržavanja unuka neće biti ukinuta

2

IT TVRTKA S AMERIČKIM KLIJENTIMA

Vukovarska tvrtka radi na projektima koji pomažu ljudima

3

MILANOVIĆ 18. VELJAČE PREUZIMA DUŽNOST

Na inauguraciji 43 uzvanika, još se čeka savjetnički tim