Novosti
U VUKOVARU OBILJEŽENE DVIJE VAŽNE GODIŠNJICE

Izgradnja mira je proces
Objavljeno 16. siječnja, 2020.
Podunavlje je reintegrirano bez žrtava * Svoja iskustva prenosimo Europskoj uniji

U povodu 28. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 22. godišnjice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja vijence su u srijedu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru položila izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

Župan Božo Galić izjavio je kako žrtva onih koji su dali svoj život za slobodnu Hrvatsku ne smije biti zaboravljena.

- Gradimo Hrvatsku kakvu su oni zamišljali. To moramo nastaviti za boljitak Vukovara, naše županije, Slavonije i Srijema i cijele Hrvatske - rekao je Galić.

Dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček istaknuo je kako je 15. siječnja jedan od važnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti, jer je međunarodnim priznanjem Hrvatska postala slobodna država.

- Sjećamo se i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Zahvaljujući mudroj politici dr. Franje Tuđmana istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem bez ijedne su žrtve vraćeni u pravni poredak Hrvatske - poručio je.

Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika, naveo je kako je vijest o međunarodnom priznanju Hrvatske dočekao u logoru.

- Nismo ni znali što se dogodilo, međutim toga smo dana imali "poseban tretman". Sve su nas batinali. Bez obzira na torturu, bili smo sretni što je Hrvatska priznata, a danas se klanjamo onima bez kojih ne bismo ni imali slobodnu Hrvatsku - izjavio je Josić.

Organizacije civilnog društva odlučile su upravo u Vukovaru obilježiti početak predsjedanja RH Vijećem Europske unije, stručnim zagovaračkim panelom "EU kao zaboravljeni mirovni projekt?". Predstavnici civilnog društva su istaknuli kako Hrvatska, kao jedina članica EU-a koja ima nedavno iskustvo ratnog sukoba, može dati znatan doprinos u izgradnji mirotvorne politike, uz poticanje dijaloga, solidarnosti, rad na terenu i inzistiranje na nenasilnoj komunikaciji.

- Izgradnja mira je trajni proces koji se ne sastoji samo od integriranja teritorija i pravnih mehanizama, nego se odvija među ljudima na svakodnevnoj razini. Najvažnije je integrirati ljude svih nacionalnosti, religija i političkih opredjeljenja kako bi mirna reintegracija mogla živjeti u punom smislu - poručio je Kristijan Kovačić iz Platforme za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske.

Vesna Teršelič, voditeljica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću, naglasila je kako je to što se u Hrvatskoj prvi put službeno obilježava dan mirne reintegracije znak da će biti više mjesta za heroje mira. Dodala je da se kao društvo borimo s načinima kako se sjećati svih ubijenih, kako učinkovitije tragati za svim nestalima i procesuirati ratne zločine.

Izvršna direktorica Europskog doma Vukovar Dijana Antunović Lazić istaknula je to što se obljetnica mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja prvi put obilježava kao spomendan.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata