Osijek
MLADI U KULTURI: RASPRAVA “AUDIOVIZUALNA UMJETNOST”

Može li Osijek postati grad velike produkcije i dovesti seriju “Game of Thrones”?
Objavljeno 16. siječnja, 2020.

Dionici kulturnih zbivanja u gradu Osijeku i brojna zainteresirana publika sudjelovali su u četvrtoj strukturnoj raspravi, ovaj put o temi "Audiovizualna umjetnost", koja je u srijedu održana u prostoru kinokluba kina Urania. Riječ je o dijelu projekta MUK - Mladi u kulturi kojim se upravo tu društvenu skupinu nastoji uključiti u promišljanje o kulturi u našemu gradu, a sve kao pomoć pri izradi Strategije kulturnog razvitka grada Osijeka, koja će gradskim čelnicima pomoći u planiranju budućih kulturnih sadržaja.

Rezultat je to partnerske suradnje PRONI Centra za socijalno podučavanje, Grada Osijeka i Instituta Andizet kojom se nastoji Osijek staviti uz bok Zagreba i Rijeke, dosad jedinih gradova koji se na ovaj način dotiču kreativne industrije. Cilj je novu Strategiju, koja će vrijediti od 2021. godine, obogatiti novim informacijama, detektiranim poteškoćama, ali i razvojnim potencijalima, kaže Sanja Vuković-Čović, direktorica PRONI Centra u Osijeku. Dodaje kako su ovom raspravom zašli u kulturnu problematiku filma i videa. "Imamo velike nedoumice kad je ovo područje u pitanju, ali s druge strane imamo i primjere dobre prakse. Ono na čemu trebamo poraditi je obrazovanje i odgoj cijele zajednice kad se radi o kulturnoj praksi, a tu bih izdvojila, recimo, pitanje autorskih prava, kako audiomedija tako i vizualnih, jer moramo biti svjesni da neki ljudi od toga žive", ističe Vuković-Čović. Ističe kako je Osijek grad velikih kulturnih potencijala, koji je u nekim segmentima stagnirao posljednjih godina.

"Na ovoj smo se panel-raspravi dotaknuli i činjenice da grad od 80-ih godina prošloga stoljeća nije bio mjesto snimanja većih i poznatijih filmova ili serija, te koje su posljedice takve situacije na razvoj zajednice i njezina turizma. Ovaj podatak dobiva na težini kada se pogleda, recimo, u kojim se sve gradovima i sredinama snimala megapopularna serija ‘Game of Thrones‘", kaže Vuković-Čović dodajući kako ju posebno veseli odaziv kako mladih dionika tako i djelatnika kulturnih ustanova koji su pokazali spremnost na uvažavanje novih prijedloga.

Dodajmo još da je projekt Mladi u kulturi financiran iz programa ERASMUS+ i traje od 2. rujna 2019. do 1. rujna 2020., kada će javno biti prezentirani rezultati provedenog istraživanja i održanih rasprava. Preostalih će se osam panel-diskusija održavati sve do 30. lipnja ove godine.

Ema Nenadić
Projektom Mladi u kulturi nastoji se uključiti ovu društvenu skupinu u kreiranje kulturne politike grada
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike