Regija
GRAĐANSKO DRUŠTVO ‘’MOJI VINKOVCI’’

Otkrivena spomen-ploča Juliju Domcu, osnivaču hrvatske farmacije
Objavljeno 16. siječnja, 2020.
VINKOVCI - Građansko društvo ‘‘Moji Vinkovci‘‘, uz pomoć donatora, otkrilo je spomen-ploču Juliju Domcu na zgradi ljekarne u pješačkoj zoni u Vinkovcima, osnivaču hrvatske farmacije, rođenom u Vinkovcima 1. lipnja 1853., a preminulom u Zagrebu, 6. ožujka 1928.

Studij farmaceutskih znanosti završio je u Beču 1874., a doktorirao u Grazu 1880. godine. Bio je sveučilišni profesor farmakognozije u Zagrebu (1896. - 1924.), osnovao je i Zavod za farmakognoziju (1896.), prvu samostalnu ustanovu te vrste na Balkanu. Postavio je temelje nastavnom i znanstvenom radu te znatno utjecao na razvoj ljekarništva u Hrvatskoj. Glavni su mu radovi farmakognoški dio Hrvatsko-slavonskoga ljekopisa (1901.) te ljekarnički priručnik Uputa u farmakognoziju (1889.). Godišnja nagrada (medalja) za izvanredne zasluge na području farmaceutike nosi njegovo ime. Obnašao je i funkciju rektora Zagrebačkog sveučilišta 1911./1912. godine.

Spomen-ploču otkrili su Kata Krešić, zamjenica gradonačelnika, te Martin Grgurovac, inicijator iz izdavačke kuće ‘‘Privlačica‘‘. M.K.
Možda ste propustili...

OPĆINSKO VIJEĆE PODGORAČA

Rekordna godina po broju projekata

13. POKLADNO JAHANJE U BRANJINOM VRHU

Brnjevarom jahalo 70-ak konjanika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZA MLADE OBITELJI

Tko bi želio kuću, dobije 10.000 kuna

2

ROBERT JANKOVICS SABORSKI ZASTUPNIK MAĐARSKE NACIONALNE MANJINE

Najveći je problem preslab “baranjski lobi” u Zagrebu

3

PREMALO PARKIRALIŠTA UCENTRU VUKOVARA

Kapitalni će projekti "progutati" parkinge?