Regija
55. VINKOVAČKE JESENI

Tema otvorenja “Curo draga iz sokaka moga”
Objavljeno 16. siječnja, 2020.
VINKOVCI - Ovogodišnje, 55. po redu Vinkovačke jeseni, održat će se od 11. do 20. rujna. U povodu toga organizirana je konferencija za novinare kako bi se predstavio sadržaj ove najveće manifestacije tradicijske kulture u Hrvatskoj.

- Prolazeći vinkovačkim lokalitetom poznatim kao Krnjaš, nemoguće je ne zaustaviti pogled na spomenik Mariji i Ivanu Kozarcu. Stoga se došlo na ideju da tema svečanog otvorenja bude pod nazivom ‘‘Curo draga iz sokaka moga‘‘, a motivirao me život Vinkovčanina, književnika Ivana Kozarca, rođena u siromašnom sokaku Krnjašu. Tema priredbe stih je njegove pjesme ‘‘Milovo sam‘‘, koju posvećuje svojoj sugrađanki Mariji. Scenarij će apostrofirati ljubav kao univezalnu pojavnost i emociju, a u prigodi svečanog otvorenja ljubav će vezati Vinkovce s Jesenima, Jeseni s tradicijom, a tradiciju sa životima ljudi. To je zaokružena jedinstvena cjelina glavnoga motiva - ljubavi. Scenarij želi istinitu priču vinkovačku o jednoj ljubavi na pozornici Jeseni pretočiti u svevremensku. U scenariju ‘‘Curo draga iz sokaka moga‘‘ kroz nekoliko ćemo kratkih epizodnih scena povezati život Ive Kozarca s likovima njegove pripovijesti - rekao je Marko Sabljaković iz ZAKUDA.

Kad govorimo o onom tradicijskom dijelu, nešto više je rekao Stjepan Đurković, tajnik ZAKUD-a, i istaknuo kako je Državna smotra izvornog folklora stavljena na još jednu veću razinu.

- Imamo županijsku Smotru folklora od 11. do 16. rujna, a planiran je nastup oko 60-ak kulturno-umjetničkih društava, dok su Dječje Vinkovačke jeseni 12. i 13. rujna. Ove godine priredba svečanog otvorenja 18. rujna bit će jedno osvježenje kojim želimo pokazati da nam je budućnost bitna. U subotu, 19. rujna, Državna je smotra izvornog folklora, a u nedjelju, 20. rujna, svečani je mimohod uz nezaobilazno najveće kolo u Hrvatskoj - rekao je Stjepan Đurković, tajnik ZAKUD-a.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić istaknuo je da je mnogo ljudi uključeno u organizaciju, što "pridonosi da iz godine u godinu jeseni budu bogatije i ljepše". M.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike