Regija
ANA I MIRKO KRMPOTIĆ PROSLAVILI 50 GODINA BRAKA

Cijeli su svatovi po mladu išli školskim autobusom
Objavljeno 16. siječnja, 2020.
ČAČINCI - Ana (67) i Mirko (73) Krmpotić iz Čačinaca nedavno su proslavili 50 godina zajedničkog života, a svoju su ljubav potvrdili obnovom crkvenih zavjeta. Ana se udala za 17,5 godina i, kako kaže, prvi svatovi u kojima je bila - bili su njezini vlastiti.

- Živjelo se sirotinjski, nije bilo lako. Mirko i ja smo se upoznali na jednoj zabavi kada sam imala samo 17 godina, potom smo išli u kino, i tako... Moj je otac bio Dalmatinac i, kako je to nekako bilo uvriježeno, rekao mi je da žensko dijete ne treba ići u školu pa sam išla po nadnicama. Mirko je išao raditi u Njemačku, kad se vratio, odmah smo se vjenčali. Iako sam bila jako mlada, brak sam stvarno shvatila ozbiljno jer kod nas Dalmatinaca je tradicija da kad se jednom udaš, nema više ćaći povratka. Potom smo zajedno otišli u Njemačku, bili tamo godinu dana i tamo nam se rodio sin Jure, potom se vratili natrag i iste godine rodio nam se i drugi sin Mario - priča Ana, a Mirko se prisjeća kako je išao u prosidbu i kako su svatovi išli po mladu iz njegovih Čačinaca u susjedni Bukvik.

- U prosidbu smo išli starim mercedesom, bilo je jako hladno, nije bilo asfaltirane ceste, teško je bilo prohodno. No probili smo se i sjećam se da nije bilo ni struje, pod lampom sam svoju Anu zaprosio u njenoj kući. A kada smo išli po nju u svatovima, angažirao sam školski autobus i njegovog vozača i tako smo se svi prevezli - kaže Mirko.

Ana otkriva što ih je održalo zajedno dugi niz godina.

- Samo strpljenje i vjera u Boga, to me je čuvalo i držalo oduvijek. Naravno, imali smo i svađa, ali nikada to nije bilo ništa zlonamjerno, nikada se nismo posvađali da, recimo, ne bi pričali ili tome slično. Različite smo naravi, a možda je tako i najbolje - da smo iste, sam Bog zna kako bi bilo - kaže Ana.

Ana i Mirko imaju petero unučadi, koja im je, uz sinove, najveće životno bogatstvo i uspjeh.

- Nekako smo uvijek svojim sinovima pokušali usaditi taj obiteljski duh koji je nas pratio kroz cijeli život. Nikada nije bilo materijalnog, ali u našim obiteljima, i mojoj i Mirkovoj, uvijek je bilo onog duhovnog i ljubavi iz srca, a to je nešto najveće i najvrednije što čovjek može imati u sebi - poručuje Ana.

Mirko pak upućuje poruku današnjim mladim parovima koji stupaju u brak:

- Poručio bih mladima neka, čim se vjenčaju, imaju djecu, to je u životu najvažnije, a tek onda auto, kuća... Djeca usmjeravaju život i za njih se bori i živi, i to zajedno. V. Grgurić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura