Regija
CRNA STATISTIKA

Na cestama Vukovarsko-srijemske županije bilo manje nesreća, a više poginulih
Objavljeno 16. siječnja, 2020.
Najčešći uzroci i dalje su neprilagođena, tj. nepropisna brzina i nepoštovanje prednosti
VINKOVCI - Prema podacima Policijske uprave vukovarsko-srijemske, na prometnicama najistočnije županije u prošloj godini dogodilo se manje prometnih nesreća, ali je u njima više smrtno stradalih nego u godini ranije.Lani je bilo 678 prometnih nesreća, što je manje nego u 2018., kada su zabilježene 732 nesreće, ali je povećan broj nesreća s poginulim osobama u kojima je bilo 13 poginulih, ili dvoje više nego u 2018. godini.

Kako su zabilježili djelatnici prometne policije, najčešći uzroci prometnih nesreća u Vukovarsko-srijemskoj županiji u prošloj godini su nepropisna i neprilagođena brzina, koja je bila uzrok 152 nesreće, nepoštovanje prednosti prolaska - 95 nesreća, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti - 26, nepropisno skretanje, okretanje i vožnja unatrag - 116, nepropisno uključivanje u promet - 42, nepropisno kretanje po kolniku - 51, nepoštovanje svjetlosnog prometnog znaka - 28, nepropisno pretjecanje - 21 i ostale pogreške vozača - 77 prometnih nesreća.

- Posebno ističem nepropisnu i neprilagođenu brzinu koja je bila uzrok 152 prometne nesreće, što iznosi 22,4 posto od ukupnog broja nesreća. Policijski službenici su protiv vozača koji su prekoračili brzinu kretanja poduzeli 5183 mjere. Od navedene 152 nesreće u kojima je uzrok nepropisna ili neprilagođena brzina, u pet je bilo poginulih osoba, u 69 prometnih nesreća bilo je ozlijeđenih te 78 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim prometnim nesrećama ukupno je nastradalo 125 osoba, od toga pet osoba smrtno, 18 osoba je zadobilo teške ozljede, a 101 osoba je lako ozlijeđena - kaže policijski službenik PU vukovarsko-srijemske za preventivu u cestovnom prometu Mario Cvitković i dodaje da je ukupno 111 sudionika, odnosno 104 vozača, jedan pješak i šest putnika, sudjelovalo u 105 prometnih nesreća pod utjecajem alkohola, a, uspoređujući to s 2018., vidljivo je da je došlo do povećanja broja prometnih nesreća izazvanih alkoholom, kada je zabilježeno 100 takvih nesreća.

Broj sudionika prometnih nesreća koji su imali koncentracije alkohola u organizmu iznad 1,50 g/kg u odnosu prema protekloj godini je ostao isti, 36 prošle kao i u godini prije. U prometnim nesrećama u kojima su sudionici bili pod utjecajem alkohola jedna je s poginulom osobom, 40 nesreća s ozlijeđenim osobama te 64 s materijalnom štetom.

Policija preporuča povećan oprez, smanjenje brzine kretanja, koja je najčešći uzročnik nesreća uz oduzimanje prednosti i da ne sjedaju za upravljač pijani, posebice mladima za vikend.

Miroslav Flego
Prema prekršiteljima poduzeto 10.170 mjera
Ukupno je prema prekršiteljima u prometu zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama poduzeto 10.170 mjera, od čega je prema alkoholiziranim vozačima 655 mjera, a prema onima koji su vozili pod utjecajem droga ili odbijanja testiranja na droge 71 mjera. Zbog nedopuštene brzine primjenjeno je 5183 mjera, a zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa 1016 te korištenja mobitela tijekom vožnje 954 mjere, kaže Cvitković. Dodaje kako su najugroženiji sudionici u prometu pješaci, koji su lani sudjelovali u 26 nesreća i u kojima su trojica poginula, šest ih je teško ozlijeđeno. Jedan je biciklist smrtno stradao, 31 teže i lakše ozlijeđen. Jedan je mopedist poginuo, a osam je teško ozlijeđeno.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike