Svijet
RUSKA VLADA PODNIJELA OSTAVKU

Putin planira ostati na vlasti i nakon 2024.?
Objavljeno 15. siječnja, 2020.
Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je u srijedu važne ustavne promjene u političkom sustavu zemlje, nakon čega je vlada na čelu s premijerom Dmitrijem Medvedevom podnijela ostavku kako bi mu to omogućila.

Putin je u govoru o stanju nacije predložio referendum o ustavnim promjenama kojima bi se dio ovlasti predsjednika preselio na parlament i premijera, što je potez koji su mnogi protumačili kao manevar koji bi mu mogao omogućiti da ostane na vlasti nakon isteka postojećeg i posljednjeg predsjedničkog mandata. "Vladimir Vladimirovič Putin u govoru je iznio važne prioritete i predložio niz temeljnih promjena ustava Ruske Federacije", kazao je Medvedev tijekom sastanka vlade s Putinom. Ti će amandmani, nastavio je premijer, unijeti bitne promjene u izvršnu vlast, zakonodavnu vlast i sudbenu vlast. "U tom kontekstu jasno je da smo mi kao vlada dužni omogućiti predsjedniku donošenje svih potrebnih odluka za to", rekao je premijer Medvedev.

Medvedev je u modernoj ruskoj povijesti premijer s najduljim stažem, na dužnosti je ukupno sedam godina i osam mjeseci.

Među mogućim kandidatima za njegova nasljednika spominju se moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanjin, ministar gospodarstva Maksim Oreškin i ministar energetike Aleksandar Novak. Medvedev će ubuduće biti zamjenik predsjednika Ruskog vijeća sigurnosti, tijela kojemu je na čelu Putin.

Putin je rekao političkoj eliti da zagovara promjene ustava kako bi Državna duma, donji dom parlamenta, dobila ovlasti da bira kandidate za premijera i druge ključne pozicije. "Naravno da su to vrlo ozbiljne promjene političkog sustava", kazao je Putin dodavši kako smatra da su parlament i civilno društvo spremni za promjene: "To bi povećalo ulogu i važnost parlamenta... parlamentarnih stranaka te neovisnost i odgovornost premijera." Putinove izjave vjerojatno će izazvati nagađanja o njegovim planovima nakon završetka mandata 2024. godine, navodi Reuters. Kritičari ga već dugo optužuju da planira ostati na vlasti nakon okončanja mandata. I dalje uživa popularnost među mnogim građanima koji ga smatraju stupom stabilnosti dok se drugi žale da je predugo na vlasti. Kritičari kažu da on razmatra različite opcije ostanka na vlasti, a među njima je i prebacivanje većih ovlasti na parlament, a nakon toga preuzimanje dužnosti premijera. Još jedna opcija je njegov dolazak na čelo Državnog vijeća. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPTUŽEN AUSTRALAC

Zbog šale s virusom mogao bi u zatvor

2

BROJ UMRLIH VEĆI OD 2200

U SAD-u virus bez kontrole

3

NEDOSTATAK SOLIDARNOSTI SMRTNA JE OPASNOST ZA EUROPSKU UNIJU

Koronavirus prijeti da će razbiti EU